18 podenco’s zijn bevrijd uit een kennel in Santa Brigida op Gran Canaria, Spanje. Seprona Guardia Civil heeft tegen een inwoner een aanklacht ingediend wegens dierenmishandeling, na het ontdekken van de ‘erbarmelijke omstandigheden’ waarin zijn dieren naast zijn huis in een soort van kennel werden gehouden.

podenco's
Enkele van de bevrijde podenco’s | Foto: via Podencoworld

Met de hulp van een dierenarts uit Santa Brigida konden de agenten zien dat vier van de 18 honden zwaar ondervoed waren  en moeilijkheden hadden om te bewegen of rechtop te staan. Ze hadden wonden en open ligplekken, zoals beschreven in het rapport door de Command van Las Palmas.

In dezelfde kennels vonden ze acht podenco’s met lichte verwondingen en zware ondervoeding, twee pasgeboren puppy’s van hetzelfde ras (ze hadden hun navelstreng nog!) en een barende podenca die nog meer puppy’s bleek te krijgen.

Papieren
De agenten ondervonden dat tien van de dieren geen papieren hadden, niet geïdentificeerd waren in overeenstemming met de normen voor dierenwelzijn, noch een gezondheidsstatus of entingsboekje hadden. De dieren die wel een DA-boekje (inentingsboekje) hadden waren al sinds 2013 niet meer ingeënt, ook niet de verplichte vaccins zoals de rabiës. Er werden ook zes DA-boekjes van overleden hondjes gevonden waarvan de dood niet was medegedeeld aan een dierenarts.

Vies groen water
Volgens de Guardia Civil werden er in het huis van deze 42-jarige bewoner van Santa Brigida 19 kennels gevonden in ‘een erbarmelijke staat van het oogpunt van de gezondheid’. Er was al dagen niet schoongemaakt, poep en plas lagen overal:

“Veel honden hadden geen voedsel of water in de buurt, of hadden alleen vies groen water in containers Dit wijst allemaal op een gebrek aan aandacht, verzorging en hygiëne.”

Het verslag van de dierenarts stelt vast dat vier van de honden zeer ernstig ondervoed waren, met ‘dreigend gevaar voor het leven’ in het ene geval, en dat de fysieke conditie van de rest van de dieren over het algemeen ‘heel slecht’ was.

Eén van de honden had ernstige conjunctivitis (ooginfectie), cachexie (extreme ondervoeding), wonden en necrose (doorligplekken) op verschillende delen van zijn lichaam. Een van de wonden was zo diep dat het bot blootgesteld was. Verder was er ook nog een volledig blinde podenco.

Aanklacht
Seprona heeft de eigenaar van de honden aangeklaagd wegens het mishandelen van dieren (artikel 337 van het Wetboek van Strafrecht voor het Hof van Instruction No. 6 Las Palmas).

Enkele dagen na de redding zijn de honden met elkaar herenigd. Sommigen zijn inmiddels geadopteerd, anderen zijn ondergebracht  in opvanggezinnen.

Bron: Podencoworld ©AnimalsToday.nl