Goed nieuws voor dieren in Slowakije: door nieuwe toevoegingen aan de wet voor veterinaire zorg zullen dieren niet langer meer worden gezien als  ‘dingen’ maar als ‘levende wezens’.

honden
Slowakije: dieren niet langer ‘dingen’ maar ‘levende wezens’ | Foto: Pixabay

De nieuwe regels, die vanaf begin volgend jaar ingaan, zullen grote positieve veranderingen brengen op het gebied van dierenwelzijn. Zo krijgen dieren nu hun eigen belang en waarde als levende wezens. Minister van landbouw Gabriela Matečná zegt over deze toevoeging:

“Slowakije zal hiermee dezelfde houding hebben naar dieren toe als de meeste ontwikkelde landen.”

Fokken van honden
Maar dat dieren binnenkort worden gezien als levende wezens is niet de enige toevoeging aan de wet voor veterinaire zorg. Ook zal er meer aandacht komen voor een goed hondenregistratie systeem. Dit houdt in dat:

  1. Honden moeten worden gechipt voordat ze 12 weken oud zijn. Het chippen van honden geldt voor alle honden die nu in Slowakije leven.
  2. Eigenaren van honden moeten aangeven wanneer de hond een andere eigenaar krijgt.
  3. Ook moeten dierenartsen het gechipte dier invoeren in een centraal systeem.
  4. De overheid wordt verplicht zwerfhonden te registreren.

Door deze veranderingen zal er meer controle komen op het fokken van honden en kan de mishandeling van honden sneller worden opgespoord. Hondenbaasjes die hun dier niet laten registreren kunnen rekenen op een boete van zo’n 800 euro. Matečná voegt hieraan toe:

“We versterken ook de rol van dierenartsen. Zij kunnen ook zonder hulp van de politie gegevens invoeren in het systeem, wanneer zij vermoeden dat er sprake is van dierenmishandeling. Door middel van inspecties kan het dier in dit geval kunnen worden weggehaald bij de eigenaar.”

Bescherming van wilde dieren
Ook zullen de toevoegingen bescherming geven aan wilde dieren in circussen. Matečná geeft aan dat bepaalde diersoorten niet meer mogen worden ingezet voor voorstellingen. Hierbij gaat het onder andere om leeuwen, olifanten en tijgers. Matečná zegt hierover:

“We willen dat de meest bedreigde diersoorten worden beschermd.”

Bronnen: The Slovak Spectator, New Europe ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen