Een geluk bij een ongeluk: vanwege de coronacrisis wordt de Feria de Pâques (paasfeest) in Arles geannuleerd en daarmee ook het stierenvechten in de Franse stad in de Camargue. Het jaarlijkse evenement zou plaatsvinden van 10 tot 13 april, maar is vanwege het gevaar voor besmetting afgelast.

Arles
De stier opjagen van en naar de arena (Bandido) | Foto: Firemon51/Wikipedia

Elk jaar trekt dit de Feria van Arles zo’n 200.000 mensen naar de stad, waarvoor het een belangrijke bron van inkomsten is. Het evenement bestaat sinds 1965, met in de arena een ‘stierenfeest’ waarbij geen bloed vloeit, maar de stier wel wordt gejend en uitgedaagd.

Het gerucht ging al enkele dagen rond in de stad en vandaag werd de informatie officieel. De regionale prefect kondigde het woensdagochtend aan op een persconferentie over de coronavirusepidemie. Geen stierengedoe noch bodega dit jaar, maar ditmaal bestaat de feestvreugde voor dierenvrienden uit het feit dat het jennen van stieren niet doorgaat.

Het strikje, de cocarde | Foto: Wikimedia

Voor de Course Camarguaise worden kleine stieren gebruikt van doorgaans zwarte Camargue-runderen, die speciaal voor deze spelen gefokt worden. Tijdens het stierengevecht proberen in witte kleding gestoken mannen, raseteurs, de stier een klein strikje, cocarde, afhandig te maken, dat midden tussen zijn horens gebonden is. Zij gebruiken daarvoor een grove kam, razet, met aangescherpte punthaken. De stieren kunnen meerdere keren per jaar ingezet worden (Wikipedia). Gebeurt dit vaker dan worden ze agressief.

Camargue-rund | Foto: OTAiguesMortes/Wikipedia

De stieren worden tijdens een Course Camarguaise ook door mannen op paarden door de straten gejaagd, waarbij ook voor de paarden gevaarlijke situaties ontstaan met risico op verwondingen. Vorig jaar trok de Feria het hele weekend meer dan 35.000 toeschouwers naar de arena’s. Daarbuiten waren nog meer mensen, ongeveer 200.000, in de straten van de stad voor de bodega’s, de peña’s en de concerten op de pleinen Voltaire en de la République.

Arles
Course Camarguaise | Foto: Stéphane Batigne/Wikipedia

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel