Als grote roofdieren van de oceanen hebben haaien een slecht imago. Ze worden onterecht afgeschilderd als mensenetende monsters. Het is tijd om te stoppen met haaien te vervolgen en meer te leren over deze indrukwekkende dieren.

indrukwekkende haaien
Haaien | Foto: Pixelicus via Compfight cc
http://compfight.com/search/shark/1-3-1-1

Imposant reukvermogen

Haaien zijn jagers en zijn afhankelijk van hun reuk om een maal te vinden. Eén druppel bloed in het water ruiken ze van 1,5e kilometer afstand. Dit is vergelijkbaar met het vinden van een golfbal in Loch Ness.

Grootste elektrosensitiviteit

Haaien hebben elektroreceptoren naast hun ogen en neus, de Ampullen van Lorrenzini. Hierdoor nemen ze de elektrische velden van andere levende wezens waar, bijvoorbeeld veroorzaakt door beweging, en kunnen ze zelfs prooien vinden die in het zand verborgen zijn.

Volledig ontwikkelde baby’s

Veel haaien zijn levendbarend. Dit betekent dat ze jongen baren die volledig volgroeid zijn en direct kunnen zwemmen. In de baarmoeder eten de jongen elkaar op, tot er nog maar een paar sterke dieren over zijn. Zodra de jongen geboren zijn zwemmen ze weg, anders zou hun eigen moeder ze op kunnen eten.  Andere haaien baren eieren in een soort zak, het ‘zeemeerminnentasje’.

Flexibel kraakbeen

Haaienskeletten bestaan geheel uit kraakbeen. Dit is flexibel en duurzaam , maar ook licht in gewicht. Hierdoor bespaart de haai energie en kan hij op hoge snelheid achter zijn prooi aan.

Haaientanden

De tanden van haaien jagen de meeste angst aan. Haaien wisselen hun tanden continu, hun leven lang. Gedurende hun leven raken ze er makkelijk zo’n 30.000 kwijt. Deze worden steeds vervangen: de snelheid waarmee een haai tanden wisselt kan verschillen van elke 8-10 dagen tot enkele maanden.

Jacht op haaien

Hoewel veel mensen bang zijn voor haaien, hebben de roofdieren meer te vrezen van de mens. De visserij is een enorme bedreiging voor de haai. Net als andere zeedieren zoals schildpadden en dolfijnen raken haaien in vislijnen- en netten verstrikt, waardoor ze verdrinken. De haaienvangst voor haaienvinnensoep is de grootste bedreiging. Jaarlijks worden miljoenen haaien gedood voor dit omstreden Chinese prutje.

Haaienvinnensoep

De Britse kok Gordon Ramsay maakte deze film over de bereiding van haaienvinnensoep en de enorme ellende die hierachter schuil gaat.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde