Volgens recente tellingen leven er in Groot-Brittannië op dit moment ongeveer 44 miljoen vogels minder dan in 1966. In dat jaar bouwden nog ongeveer 210 miljoen vogels een nestje. Nu zijn dat er 166 miljoen.

Huismus - Verontrustende daling vogels Groot-Brittannië
Huismus | Foto: Wikimedia Commons

Deze verontrustende cijfers werden afgelopen maandag gepubliceerd in een jaarlijks rapportage van verschillende natuurorganisaties over vogelpopulaties.

Net zoals in Nederland gaat het in Engeland vooral ook met de huismus niet goed. De populatie neemt dan sinds 2000 weer iets toe, het zijn er nog altijd zo’n 20 miljoen minder dan in 1966.
Mark Eaton is één van de wetenschappers die meewerkte aan het onderzoek. Hij noemt de cijfers “schokkend”.

Er zijn meerdere verklaringen voor de slechte vogelstand. Een belangrijke reden voor de terugloop is dat mensen de grond op het platteland en het water anders zijn gaan gebruiken. Hierdoor kunnen vogels minder voedsel vinden en minder makkelijk een nest maken. Waarom het specifiek zo slecht gaat met de mus is vooralsnog onduidelijk.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.