VIER VOETERS biedt noodhulp in Khan Younis dierentuin in Gaza

De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft gereageerd op de hulpkreet uit de dierentuin in Gaza, die in recente mediaberichten is bestempeld als ‘de ergste dierentuin in de wereld’.  De dierentuin verdiende deze twijfelachtige eer na publicatie van foto’s van dode en gemummificeerde dieren in verblijven naast levende dieren.

Khan Younis
Leeuwin krijgt medische zorg | Foto: © VIER VOETERS

De situatie in Khan Younis bleek even gruwelijk als de eerdere rapporten suggereerden. De weinige overlevende dieren hebben geen voedsel, nauwelijks drinkwater en geen veterinaire zorg. De verblijven zijn bedekt met afval en puin. De dierentuin is niet meer in staat om de dierverzorgers te betalen. Dierentuinmanager Ziyad Oweida:

“We zijn erg opgelucht dat VIER VOETERS ons nu helpt. Er is veel media-aandacht geweest, maar niemand kwam ons daadwerkelijk helpen.”

Hongerdood
De dierentuin heeft geen financiële middelen. De nog levende grote katachtigen – een leeuwin en een tijger – zijn sterk vermagerd. Vele andere dieren zijn al een hongerdood gestorven. VIER VOETERS directeur Inez de Ligt:

“Ons team verleent veterinaire zorg. Zo wordt de leeuwin behandeld voor  een ernstige oorinfectie en krijgt de lama medicijnen tegen een vervelende parasieteninvasie. Daarnaast zorgt VIER VOETERS de komende maanden voor voedselleveringen. Omdat de dierentuin niet beschikt over koelkasten of vriezers zal wekelijks vers voedsel geleverd worden.”

Khan Younis
Foto: © VIER VOETERS

Noodhulp
Vanwege het aanhoudende conflict in de Gazastrook is toegang tot de regio uiterst moeilijk. VIER VOETERS is de enige dierenwelzijnsorganisatie die van de autoriteiten officiële toestemming heeft ontvangen. In de herfst van 2014 bood VIER VOETERS ook al noodhulp aan een andere dierentuin in Gaza. Drie leeuwen uit de zwaar beschadigde Al Bisan dierentuin werden toen overgebracht naar een opvangcentrum in Jordanië en de overige dieren kregen voedsel en veterinaire zorg.

Net als in 2014 wordt de huidige actie ondersteund door de Franse dierenbeschermingsorganisatie ‘30 millions d’amis’.

Persbericht VIER VOETERS