Je hond heeft jou net zo hard nodig als een kind zijn ouder! Uit recent onderzoek blijkt dat honden behoefte hebben aan een verzorger en de welbekende ‘veilige basis’.

Ouder-kindrelatie
Ouder-kindrelatie met honden | Foto: aye_shamus via Compfight cc

Onderzoekers van het Messerli Research Institute van Vetmeduni bestudeerden de band tussen mens en hond. Ze testten het niveau van vertrouwen van de dieren, met en zonder hun eigenaren. Ze ontdekten dat de ‘veilige basis’ die kinderen nodig hebben van hun ouders, ook aanwezig is tussen hond en eigenaar.

In menselijke ouder-kind relaties, zien kinderen hun ouders als een veilige basis, en ze verkennen de wereld met meer vertrouwen als hun verzorger aanwezig is.

Onderzoekers observeerden hoe honden reageerden op voedselbeloningen wanneer de eigenaar afwezig was, wanneer de eigenaar zich stil hield en wanneer de eigenaar aanmoedigde. Ook testten ze hoe de dieren reageerden als de eigenaar werd vervangen door een onbekend persoon.

Ze concludeerden dat de gehechtheid van een hond aan zijn eigenaar vergelijkbaar is met de band tussen ouder en kind.

Als de eigenaar aanwezig was, streefden de honden de smakelijke beloning na en reageerden ze op uitdagingen met hondenspeelgoed. Of de eigenaar sprak, had geen invloed op het gedrag van de hond: de aanwezigheid van de eigenaar was genoeg om het dier te stimuleren.

“Een van de dingen die ons echt verraste, is dat volwassen honden zich tegenover hun verzorgers gedragen als menselijke kinderen,” zei onderzoeker Lisa Hoorn in een persbericht. “Het is heel interessant om uit te zoeken hoe dit gedrag zich heeft ontwikkeld bij honden.”

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp