Ruim 200 honden zijn vorige week gered van het slachthuis in het Chinese Changchun. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar dagelijks zijn plaatselijke activisten hard in de weer om zo veel mogelijk honden te redden. Regelmatig lukt het ze dieren te bevrijden en over te brengen naar het asiel van Wang Yan.

Veel honden die gered worden van het slachthuis gaan naar het asiel van Wang Yan | Foto: Lynda Faure

De handel in honden en katten voor hun vlees vindt dagelijks plaats. Chinese dierenvrienden zijn daarom constant hard bezig om zoveel mogelijk dieren te redden van een wrede dood. Rita Wong plaatst hierover verslagen en video’s op Facebook, om mensen over de hele wereld op de hoogte te houden.

Onder de 202 geredde honden zitten onder andere zwangere honden, een teckel en een golden retriever, oudere honden, honden met halsbanden en gechipte honden. Ook is er een Duitse herder met een bloederige neus en een tumor bij zijn bek, wat duidt op een fatale besmettelijke ziekte die vaak voorkomt bij honden in slachthuizen. Het is verdrietig dat waarschijnlijk niet alle honden het overleven, zelfs als ze gered worden. Toch is elke redding een overwinning.

In de tweede video zie je de honden arriveren bij het asiel van Wang Yan, waar Animals Today eerder over schreef. De lokale dierenactivisten hebben elke hond gekocht die aanwezig was in het slachthuis, een totaal van 202 honden. De honden zijn nu veilig in de opvang en kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. De beestjes die ziek of gewond zijn, krijgen medische zorg.

Deze toegewijde redders zullen ook aanwezig zijn bij het Yulin festival. Ze hopen dat er vrachtwagens onderschept kunnen worden voordat ze arriveren bij Yulin, zodat ze nog meer honden kunnen redden.

Over een dikke week is het weer zo weer: op 21 juni begint het jaarlijkse hondenvleesfestival Yulin. Dierenrechtenorganisaties strijden al jaren tegen deze beruchte massaslachting, maar helaas is er nog steeds geen verbod op deze gruwelijkheden. Het omstreden hondenvleesfestival is begonnen in 2010 en start altijd tijdens de zonnewende van 21 juni. Gedurende tien dagen worden er door festivalgangers zo’n 10.000 honden en katten geconsumeerd. Er komt steeds meer internationaal verzet van dierenrechtenactivisten, maar helaas zal Yulin dit jaar gewoon weer plaatsvinden.

Wil je het asiel van Wang Yan helpen? In de gedeelde Facebookberichten staan zijn gegevens vermeld.

Bron: Rita Wong Facebook ©Animals Today Sophie Janssen