In Los Angeles, Amerika, is tijdens opgravingen voor werkzaamheden bij een metrolijn een interessante vondst gedaan. Er werden namelijk botten van een luiaard en een bizon gevonden. En dat is heel bijzonder!

botten
Bij opgravingen in Los Angeles werden botten gevonden van een luiaard en een bizon | Foto: via Wikimedia Commons

De botten werden gevonden in een zanderig klein gebied, zo’n 5 meter onder de grond. De twee grote zoogdierbotten werden opgegraven op 16 mei. Slechts een week later werd een van de botten geïdentificeerd als onderdeel van de poot van een bizon, terwijl het andere bot werd geïdentificeerd als heupgewricht van een luiaard.

Uitgestorven grondluiaard
Het bot van de luiaard zou toebehoren aan de grondluiaard. Deze dieren kwamen duizenden jaren geleden voor van Zuid- tot Noord-Amerika. De dieren leken op de luiaard van nu, maar waren veel groter. De dieren konden tot wel 3 meter groot worden en zo’n 700 kilo wegen. Op basis van de plek waar de botten zijn gevonden, wordt geschat dat de grondluiaard zo’n 40.000 tot 11.000 jaar geleden in Los Angeles woonden. Vele grote zoogdieren die heel vroeger in deze regio woonden, zoals de luiaard, bizon, kameel, mastodont en mammoet, zijn tenminste 10.000 jaar geleden uitgestorven tijdens een periode na de laatste ijstijd waarbij massa’s dieren uit zijn gestorven. Eerder dit jaar werden ook botten gevonden van een kameel en een mastodont of mammoet.

Identificatie
De ruwe en deels verloren gegane fossielen van de luiaard en bizon lijken voor een buitenstaanders wellicht meer op een steen dan een belangrijke fossiel, maar een paleontoloog vogelt al snel uit om wat voor soort bot het gaat en bij welk dier het hoort. Gary Takeuchi hielp mee met het identificeren van de botten en zegt:

“De vorm en grootte van het uiteinde van de botten, kunnen je vertellen om welk lichaamsdeel het gaat en welk dier het toebehoort. Je hebt geen volledig bot of het dier zelf nodig voor identificatie.”

Deze belangrijke vondsten zullen uiteindelijk bij het Natural History Museum of Los Angeles County worden tentoongesteld.

Bronnen: LiveScience, The Source @Animals Today Nadine van Wissen