In de zomer kan het flink warm worden in huis. Hoewel veel katten graag zonnebaden, is het verstandig ervoor te zorgen dat ze altijd een koel plekje tot hun beschikking hebben en niet te veel in de zon liggen.

koel
Foto: Angelique Lagarde

Dat honden last kunnen krijgen van de hitte, daar houden veel baasjes rekening mee. Zo laten ze hun hond niet achter in de auto, laten ze het dier niet rennen, naast de fiets bijvoorbeeld, en vermijden het lopen op asfalt tijdens de warmste uren van de dag. Katten lijken minder snel problemen te ondervinden door de warmte. Toch is het goed erop te letten dat ze niet oververhit raken en altijd fris water te drinken hebben. Zon- en warmtegerelateerde ziekten nemen volgens experts de laatste jaren namelijk flink toe.

  • Zorg dat je kat altijd in de schaduw kan liggen, zowel binnen als buiten. Plant struiken, zet een kattenhuisje neer, of een doos.
  • Zet in huis ventilatoren neer om de lucht te laten circuleren. Maar laat ze niet rechtstreeks op je kat blazen.
  • Leg een fles water in de vriezer, en wikkel het in een handdoek of kussensloop. Leg het neer op plekken waar je kat graag ligt en zorg dat de fles niet lekt. Ook een Ice Pod koelschijf is hiervoor heel handig. Niet alleen katten, ook andere huisdieren doe je hiermee veel plezier.
  • Hoewel katten graag in de zon liggen, kunnen ook zij door een teveel aan zon huidkanker krijgen. Beperk het zonnebaden daarom en let vooral op bij katten met een witte vacht. Zij kunnen tussen 10.00 – 15.00 u het beste binnen blijven, als de zon het warmst is. Je kunt de oortjes van je witte kat insmeren met een beschermende zonnebrandcrème. Overleg dit met je dierenarts.
  • Het is belangrijk dat katten meer water drinken op warme dagen. Stimuleer dit door water- en voedselbakjes uit elkaar te plaatsen en zet ze op verschillende plekken in huis. Gebruik geen plastic waterbak maar glas, steen of metaal. Zorg ervoor dat de waterbak breed is en goed gevuld blijft. Veel katten vinden stromend water leuk, denk daarom ook eens aan een waterfontein speciaal voor katten.

Uiteraard is het van belang bij warmte maatregelen te nemen voor alle soorten huisdieren.

Heb je zelf ook tips? We lezen ze graag via de opmerkingen onder dit artikel.

Bron: Cats Protection ©Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.