Ook in de Verenigde Staten namen veel mensen tijdens de lockdown ter gezelschap een hond. Intussen zijn de meeste coronamaatregelen in het land opgeven. Nu blijkt voor veel mensen een hond verzorgen toch niet zo praktisch of om financiële redenen onhoudbaar. Het gevolg is dat veel honden worden teruggebracht naar asielen.

Honden in de VS
Honden in de VS terug naar het asiel | Foto: wabisabi2015/flickr

Teruggebracht

Steeds meer baasjes kunnen naar kantoor, terug naar het oude normaal. Maar in veel gevallen rijst de vraag wie er op de hond past en vaak is er geen antwoord op die vraag. Dus worden veel dieren weer teruggebracht naar het asiel. Chloe Esperiquette van dierenopvangcentrum Wags and Walks in Los Angeles:

“We zagen het wel een beetje aankomen. Voor de pandemie kregen we ongeveer vijf tot tien aanvragen per maand van mensen die niet meer voor hun hond wilden zorgen.”

Dat aantal is nu verdubbeld met meer dan twintig per maand. Het asiel heeft inmiddels, net als veel andere asielen, de maximale capaciteit bereikt.

Spuitje

‘Natuurlijk’ zijn de honden de dupe. In het land krijgen veel asieldieren op een gegeven moment een spuitje, ook als ze niks mankeren. Het gaat jaarlijks om ruim anderhalf miljoen asieldieren. Esperiquette hoopt dat mensen toch hun dieren willen houden.

Volgens de Amerikaanse dierenactivist Glen Zipper moeten Amerikanen goed nadenken voordat ze besluiten om hun hond terug te brengen. Toen Zipper een pitbullpuppy vond en die naar het asiel bracht, kreeg hij te horen dat ze het dier zouden laten inslapen. Geschokt hield hij het dier en besloot zich in te zetten voor dieren. Hij is de uitvoerend producent van ‘Dogs’ en ‘Cat People’ op Netflix. Hij verzoekt baasjes om in hun omgeving te kijken of mensen het dier willen adopteren.

Geen geld

Volgens Animal Care and Control in Los Angeles County, die de dierenopvangcentra overziet, is er inderdaad sprake van een toename in het aantal honden dat wordt teruggebracht. Dat komt volgens hen in veel gevallen door de financiële situatie waarin veel arme families door de pandemie terecht zijn gekomen. Mensen hebben hun baan verloren of in ieder geval lange tijd geen inkomsten gehad. Daardoor hebben zij geen geld meer om voor hun hond te zorgen.

Nederland

De Dierenbescherming laat weten dat er in Nederland geen signalen zijn dat dieren massaal worden teruggebracht naar hun asielen. “Vooralsnog merken we nog niks van de versoepelingen. En dat is natuurlijk goed nieuws,” aldus de woordvoerder. Ook laat de woordvoerder weten dat het asielbeleid hier heel anders is dan in Amerika.

“Elk dier dat hier in het asiel binnenkomt, is welkom tot we een baasje vinden. Ze krijgen absoluut geen spuitje als daarvoor geen medische noodzaak is.”

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Sophie Jongma