In Engeland werd begin deze maand een eend in zijn kopje geschoten met een luchtbuks. De beschoten eend is door natuurbeschermers gered en wordt nu verzorgd door de RSPCA.

beschoten eend
Niet alle eendjes zwemmen veilig in het water | Foto: publiek domein

Een eend raakte ernstig gewond nadat hij op 2 april in Hanley Park in het Britse Stoke-on-Trent met een luchtdrukpistool  door zijn kop werd geschoten. Pas negen dagen later lukte het beschermers van de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) het dier te vangen. De beschoten eend verblijft momenteel in een opvangcentrum in Nantwich voor  behandeling en herstel. In de dagen na het incident is de wond geïnfecteerd geraakt en daarvoor krijgt hij een antibioticabehandeling. De eend herstelt momenteel goed. Zodra hij gezond genoeg is, wordt hij samen met een maatje uit het park herplaatst. RSPCA-inspecteur Mick Darling.

“Dit had simpelweg niet moeten gebeuren maar helaas komen dit soort incidenten maar al te vaak voor.”

Darling benadrukt de kwetsbaarheid van wilde dieren, die blootgesteld en onbeschermd zijn. De RSPCA pleit voor strengere regels voor het gebruik van luchtdrukwapens en wil een verplichte veiligheidstraining voor kopers ervan. Alle wilde vogels zijn beschermd in het Verenigd Koninkrijk en het is illegaal om ze met opzet te doden, verwonden of mee te nemen. De dader van dit incident is nog niet gevonden.

beschoten eend
Het is duidelijk te zien waar de eend geraakt is | Foto: screenshot X BBC.com

Luchtbuksen in Nederland

Ook in Nederland zijn luchtbuksen te koop voor iedereen boven de 18. Luchtbuksen zijn hier alleen toegestaan op de schietbaan of op eigen terrein. De wet verbiedt het schieten op dieren, maar toch zijn er in de afgelopen jaren verschillende dieren gewond geraakt. Animals Today berichtte al meermaals over honden en katten die dat met de dood moesten bekopen. In 2021 zijn in Bleskensgraaf tien vogels doodgeschoten met een luchtbuks. Een wijkagent benadrukte in het AD:

“Het doodschieten van dieren is strafbaar, zeker als het om eenden en meerkoeten gaat. Dat zijn beschermde diersoorten.”

Bronnen:

Dader gezocht: kat in Soest beschoten met buks

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma