Vanaf 1 oktober 2023 is het niet meer mogelijk om bij de Nederlandse Spoorwegen een combi-ticket te kopen voor het Dolfinarium in Harderwijk. Dit heeft de NS bekendgemaakt na gesprekken met dierenrechtenorganisatie Bite Back. Reden is volgens de NS dat het Dolfinarium niet meer bij het aanbod past.

Combi-ticket NS en Dolfinarium stopt op 1 oktober
In 2016 te zien op station Harderwijk | Foto: dolfinariumvrij.nl

Bite Back heeft de NS weten te overtuigen dat dolfijnen en orka’s, net als zeeleeuwen en walrussen, niet in gevangenschap thuishoren. Deze dieren leven van nature in groepen en zijn gewend om dagelijks enorme afstanden te zwemmen of diep te duiken op zoek naar voedsel. Hierop zijn ze lichamelijk en geestelijk ingesteld. Dit gedrag wordt echter volledig de kop ingedrukt in dolfinaria, waar ze in veel te krappe bassins moeten leven, zonder de natuurlijke familiebanden. Dit veroorzaakt frustratie en depressie bij de dieren, terwijl het publiek een onwaar pr-verhaal te horen krijgt over de educatieve waarde van het Dolfinarium.

Combi-ticket NS en Dolfinarium stopt op 1 oktober
Combi-ticket NS en Dolfinarium stopt op 1 oktober | Foto: screenshot website NS

Combi-ticket uit aanbod

Een woordvoerder van de NS laat weten in de papieren versie van het AD:

“We zijn met Bite Back in gesprek gegaan en op basis van die inzichten hebben we besloten dat het Dolfinarium niet meer in het aanbod past.”

Bite Back reageert bij monde van campagnecoördinator Raymond Olivers, die blij is dat het combi-ticket verdwijnt:

“We zien gelukkig een steeds verdere toename van bewustwording rondom zee(zoog)dieren in gevangenschap.”

.

Combi-ticket NS en Dolfinarium stopt op 1 oktober
Empty the tanks | Foto: AnimalsToday.nl

Volgens Bite Back gaan nog meer organisaties het Dolfinarium de rug toekeren. Al eerder stopten de ANWB, Hema, Lidl en Spar de samenwerking met het Dolfinarium, dat inmiddels een tanend bestaan leidt. Harderwijk heeft een geheel vernieuwde boulevard, een oud industriegebied langs de haven is omgetoverd tot hypermoderne woonwijk en het terrein waar het omstreden Dolfinarium ligt biedt gouden kansen voor de ontwikkeling van attractieve vormen van recreatie, zoals bijvoorbeeld een waterpretpark direct aan het strand – zonder enige vorm van dierenleed. Wellicht is de gemeente Harderwijk de volgende die overtuigd kan worden dat het tijd is om afscheid te nemen van het Dolfinarium?

Bronnen:

RCC: Reclame ‘Ontdek, Beleef en Bescherm’ Dolfinarium misleidend

RCC: Klacht Bite Back tegen Dolfinarium gegrond

©AnimalsToday.nl BVR