Een klacht over het Dolfinarium bij de Reclame Code Commissie (RCC) door dierenrechtenorganisatie Bite Back is gegrond verklaard. De RCC oordeelt dat de stelligheid in een tekst op de website van het Dolfinarium dat de dieren ‘absoluut’ voldoende ruimte hebben en gelukkig zijn, bij de consument kan leiden tot de indruk dat de tekst feiten betreft.

RCC: Klacht Bite Back tegen Dolfinarium gegrond
RCC: Klacht Bite Back tegen Dolfinarium gegrond | Foto: publiek domein

Bite Back is blij met de erkenning dat haar initiële klacht (pdf) gegrond is verklaard (pdf). Het Dolfinarium paste al eerder de site aan na de ingediende klacht. Alex Romijn, woordvoerder en voorzitter van Stichting Bite Back:

“Dat het Dolfinarium de site al had aangepast voordat de klacht volledig bij de RCC was afgehandeld, gaf ons inziens al aan dat onze klacht gegrond was. Tijdens de zitting bij de RCC beweerde het Dolfinarium dat het al op de planning stond om de teksten aan te passen en dat teksten vaker aangepast werden. De tekst die nu aangepast is stond er echter al enkele jaren.”
.

‘Dolfinarium vertelt onjuiste informatie op website’

.
Tijdens de zitting behandelde de RCC ook de aanpassing van de teksten. Alex Romijn:

“We vinden de aanpassing van het Dolfinarium nog onvoldoende. De RCC is het op dit vlak met ons oneens, omdat ze vindt dat nu duidelijker is dat de teksten de visie van het Dolfinarium weergeven. We overwegen dan ook om in beroep te gaan, omdat de titel van de pagina nog steeds ‘feiten en fabels’ is en de suggestie blijft wekken dat alles op die pagina feitelijk is.”

Dierenrechtenorganisatie Bite Back voert al jaren campagne tegen het Dolfinarium met de campagne Dolfinariumvrij Nederland. Bite Back staat onder meer elke maand voor de ingang om bezoekers te informeren. Ook House of Animals en Sea Shepherd voeren een juridische strijd tegen het Dolfinarium, dat een aantal zeezoogdieren wil exporteren naar China.

Bron:

Karen’s blog: Ik ben het eens met het Dolfinarium

RCC: Reclame ‘Ontdek, Beleef en Bescherm’ Dolfinarium misleidend

©AnimalsToday.nl