Op de website van het Dolfinarium in Harderwijk staat onjuiste informatie, namelijk dat men genoeg ruimte aan de dieren biedt. Maar het ministerie van LNV oordeelde eerder dat de verblijven niet meer toereikend zijn. Dierenrechtenorganisatie Bite Back dient daarom een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC).

Dolfinarium vertelt onjuiste informatie op website
Dolfinarium vertelt onjuiste informatie op website | Foto: AnimalsToday

De verblijven van dieren in het Dolfinarium moeten in 2029 verbeterd zijn, omdat ze volgens LNV miet meer voldoen. Woordvoerder Alex Romijn van Bite Back:

“Het Dolfinarium is eerder dit jaar al op de vingers getikt vanwege de gebrekkige huisvesting van dieren, maar gaat wel door met doen alsof alles OK is voor de dieren. De huidige verblijven voldoen niet aan de eisen die het ministerie van LNV stelt. Overigens geven experts aan dat geen enkel verblijf in dolfinaria groot genoeg is. De website maakt zodoende reclame voor het Dolfinarium zonder potentiële klanten juist te informeren.”

Het blijft echter niet beperkt tot alleen de leefruimte. Op de website stelt het park dat de dolfijnen gelukkig zijn. Alex Romijn:

“Dit valt natuurlijk lastig met zekerheid te zeggen. Experts zijn in ieder geval van mening dat een dolfinarium niet genoeg kan bieden om aan het welzijnseisen van de dieren te voldoen. Het Dolfinarium spreekt zichzelf overigens ook op zijn site tegen. Zo valt ook te lezen ‘Wat een dier ervaart in zee of in het Dolfinarium weten we niet.’. Kortom, hoe weet het Dolfinarium dan wél dat de dieren absoluut gelukkig zijn?”

Bite Back vraagt de RCC om de klacht gegrond te verklaren en het Dolfinarium erop te wijzen dat het onjuist informeren over de situatie van de dieren misleiding van de consument is.

Bron:

RCC: Reclame ‘Ontdek, Beleef en Bescherm’ Dolfinarium misleidend