Onlangs werden opvallend veel dode eekhoorns gevonden, vooral uit Twente kwamen meldingen binnen dat eekhoorns uit de bomen vielen. Daarom roepen de Zoogdiervereniging en Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) op om vondsten van deze dieren te melden. Zo kan men uitzoeken of het normale sterfte betreft of dat er meer aan de hand is.

eekhoorns
Rode eekhoorn | Foto: Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Er zijn meer dan 30 meldingen binnengekomen. Tot nu toe heeft het DWHC 15 rode eekhoorns onderzocht, waarvan de doodsoorzaken verschillend zijn. Het ziet er niet naar uit dat de dieren zijn vergiftigd. De eekhoorns blijken om het leven te zijn gekomen door ontstekingen aan de interne organen als longen, hart en lever en verwondingen. Ook hadden sommige dieren last van maagdarmparasieten. Wat de onderliggende oorzaken van het overlijden kunnen zijn wordt nader onderzocht.

Meldingen van dode rode eekhoorns komen uit verschillende delen van het land, maar voornamelijk Overijssel: de meeste onderzochte dieren zijn afkomstig uit Twente. Ook uit Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant komen meldingen binnen en in Friesland, Utrecht en Noord-Holland werden enkele dieren gevonden. Het aantal meldingen ligt hoger dan gebruikelijk: dit komt ook doordat mensen alerter zijn door de oproep van de Zoogdiervereniging.

Voorlopig blijft DWHC de sterfgevallen registreren en onderzoeken, daarom is het van belang de vondst van dode eekhoorns door te geven via www.dwhc.nl. Betreft het verkeersslachtoffers, dan kunnen deze worden gemeld aan de Zoogdiervereniging via www.zoogdiergezien.nl.

Bron: Natuurpunt.nl ©PiepVandaag.nl