Weer twee vrachtwagens met in totaal 700 honden bestemd voor de vleesindustrie zijn onderschept in China. In de nacht van 27 op 28 september hielden vrijwilligers van Together for Animals in China (TACN) de trucks staande in de provincie Heibei. Aangezien de chauffeurs niet de vereiste papieren hadden en het transport dus illegaal was, werden de honden overgedragen aan de activisten en zo van een wrede dood gered.

vleeswagens
© TACN

Uren na de overdracht waren alle honden uitgeladen en op tijdelijke opvanglocaties ondergebracht. Sommige honden waren er slecht aan toe. Dierenartsen behandelden de dieren ter plaatse, maar helaas zijn enkele toch overleden. De dieren die zijn opgevangen worden 21 dagen in quarantaine gehouden, zoals verplicht door de autoriteiten. In deze periode is het noodzakelijk dat er altijd vrijwilligers aanwezig zijn om de honden in de gaten te houden en ze te bewaken.

Tijdens de chaotische situatie werd een activist geslagen door een van de hondensmokkelaars, waardoor hij 10 hechtingen nodig had. De andere vrijwilligers droegen de smokkelaar over aan de politie.

Dit jaar is het TACN gelukt meer dieren van de honden- en kattenvleesindustrie te redden dan ooit, in augustus werden zelfs vier vrachtwagens vol honden onderschept. Ook doet TACN er alles aan om een einde te maken aan het eten van honden en katten, onder meer door het geven van voorlichting, castratie- en sterilisatieprojecten en het afdwingen van naleving op de wetgeving.

Bron © PiepVandaag.nl Angelique Lagarde