Een indrukwekkende reddingsoperatie vond de afgelopen dagen plaats in de buurt van Tangshan, China. Vijf van in totaal zes vrachtwagens vol honden werden door dierenliefhebbers tot stilstand gebracht, de honden zijn in beslag genomen. Ze waren er vreselijk aan toe, maar velen van hen is gelukkig een gruwelijk lot bespaard gebleven. Helaas kwam hulp voor sommige honden te laat.

vrachtwagens
Foto via Duo Duo Animal Welfare

De reddingsactie werd in gang gezet nadat een ooggetuige foto’s van de vrachtwagens deelde via Weibo (Chinese Twitter). De foto’s werden razendsnel gedeeld, waarna organisaties Together for Animals in China (TACN) en V-Cats direct de achtervolging inzetten. Na oproepen via social media schoten steeds meer activisten, dierenartsen en andere vrijwilligers te hulp, een kolonne van zo’n 200 auto’s reed uiteindelijk achter de wagens aan. De vrachtwagens werden staande gehouden bij een tolpoort, waarna de smokkelaars agressief werden. Ze gingen ervandoor, maar de activisten konden ze alsnog met behulp van verkeersregelaars bij een tankstation bij Luanxian blokkeren.

In elke vrachtwagen van de smokkelaars bleken zo’n 400 honden vervoerd te worden. De vervoersomstandigheden waren weerzinwekkend. Zieke en gewonde dieren zaten op elkaar gepropt in kooien, op weg naar de hondenslager. Eén wagen moesten de dierenvrienden op last van de autoriteiten helaas door laten gaan. Hulpverlening aan de dieren in de vijf andere wagens kostte veel tijd, onder meer door overleg met de lokale overheid. Dode dieren werden apart gehouden, zieke dieren medisch verzorgd, redelijk gezonde dieren naar opvangadressen gebracht. Een plaatselijke dierenhulporganisatie  zorgde voor extra medicijnen, water en voedsel.

Veel honden bleken huisdieren te zijn: van heinde en verre kwamen eigenaars die hun hond kwijt waren  naar Luanxian om te zien of hun gestolen viervoeter erbij was.

Dagelijks worden in China vele honden en katten van straat geroofd, zwerfdieren en huisdieren, door smokkelaars die de dieren illegaal verkopen. Ze worden gedood voor hun vlees en hun vacht.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde