In Thailand is de dodelijke Afrikaanse paardenpest geconstateerd, waarbij inmiddels ten minste 42 renpaarden in het noordoosten van het land zijn omgekomen. Het Afrikaanse-paardenpestvirus wordt verspreid door muggen en kan naast paarden ook ezels en zebra’s treffen en soms zelfs olifanten.

Afrikaanse paardenpest
Op dit moment zijn 42 van de 62 paarden waarbij de Afrikaanse paardenpest is geconstateerd overleden

Paarden worden als het meest vatbaar beschouwd, waarbij bijna 90 procent sterft als ze besmet zijn. Het virus doodt ongeveer de helft van de geïnfecteerde muildieren en muilezels en 10 procent van de ezels. De uitbraak van de Afrikaanse paardenpest is door de Thaise overheid bevestigd en zou in meerdere stallen geconstateerd zijn in het Pak Chong-gebied (omlijnd in onderstaande kaart). De ziekte is voor zover bekend nog nooit eerder in Thailand opgedoken.
.

.
Strenge maatregelen tegen Afrikaanse paardenpest

Eigenaren van paarden moeten strenge hygiënemaatregelen in stallen in acht nemen en ieder dood dier melden. Paarden mogen in het getroffen gebied niet naar buiten en het transport van alle paarden en paardensoorten binnen een straal van 150 km rond de uitbraak is opgeschort. Controleposten zullen letten op illegale verplaatsingen van paarden. Dr. Metha Chanda van de Thailand Equestrian Federation:

“Onze diepste sympathie gaat uit naar degenen die door dit vreselijke virus paarden hebben verloren. We volgen de situatie op de voet en zullen iedereen blijven updaten en alle protocollen volgen om alle paarden in Thailand zo goed mogelijk te beschermen.”

 

Besmetting vindt enkel plaats door stekende muggen; de ziekte kan niet overgedragen worden van paard op paard. Er zijn gevallen bekend dat ook olifanten ziek kunnen worden van het virus en tevens is het aangetoond bij honden, maar die hebben het naar alle waarschijnlijkheid binnengekregen door het eten van besmet vlees. Op dit moment zijn 42 van de 62 paarden waarbij de ziekte is geconstateerd overleden. In het uitbraakgebied worden volgens de Thailand Equestrian Federation 341 paarden gehouden.

Bron:

©AnimalsToday.nl