De uitbraak van het coronavirus zou in Spanje tot een massale dump van huisdieren kunnen leiden. In Spanje geldt momenteel de noodtoestand en de aan het Spaanse volk opgelegde beperkingen zijn groot. Zo mogen mensen alleen naar buiten voor boodschappen, het bezoeken van een arts/ziekenhuis, het zorgen voor hulpbehoevende familieleden én het uitlaten van de hond. Het Openbaar Ministerie van Spanje ziet een toename in het aantal geadopteerde honden: waarschijnlijk als een excuus om tijdens de noodtoestand een geldige reden te hebben om de straat op te mogen.

honden
Massale dump van Spaanse honden verwacht na uitbraak coronavirus | Foto: Pixabay

Het Openbaar Ministerie vreest dat, als de noodtoestand eenmaal opgeheven is, en de lockdown tot een einde komt, er een massale dump van honden ontstaat. Vanuit het Ministerie van Milieu is een waarschuwing gestuurd naar de deelstaten. Ze zien een sterke stijging van het aantal adopties. Diverse opvangcentra erkennen dat al hun dieren, voornamelijk honden, zijn geadopteerd sinds de start van de noodtoestand in Spanje. Antonio Vercher, openbaar aanklager voor Milieuzaken in Madrid:

“Het probleem is dat het onbekend is of de adopties plaatsvinden uit zuivere overwegingen of dat het gaat om eigenbelang en bedoeld om een excuus te hebben om de straat op te mogen.”

De openbare aanklager van milieuzaken wil dat instellingen die betrokken zijn bij de adoptie van honden alert zijn, én het Openbaar Ministerie informeren als ze vermoeden dat het hier gaat om een tijdelijke adoptie. Ook heeft het de politie-eenheden van de deelstaten op de hoogte gebracht. Het dumpen van huisdieren is in Spanje strafbaar.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer