Tina is een prachtige koe die gefokt is door de stierenvechtsector. Zij behoort tot hetzelfde ras als vechtstieren. Deze stieren en koeien worden gebruikt bij stierengevechten en wrede straatfeesten om mensen te vermaken. Toen Tina pas een aantal maanden oud was, werd ze gebruikt bij illegale ‘capeas’. Capeas zijn stierengevechten met stieren en koeien jonger dan drie jaar oud. Tina had het geluk dat ze niet gedood werd maar ze hield er een groot trauma aan over. Ze hadden haar zo geslagen dat ze de helft van haar tanden miste. Tina kan nu op afstand geadopteerd worden. 

koe stierenvechtsector
Koe Tina gered uit stierenvechtsector in Spanje | Foto: Santuario GAIA

Toen ze zeven maanden was, werd ze gered door Santuario GAIA in Catalonië, Spanje. Ze was doodsbang voor mensen geworden. Beetje per beetje herwon ze haar vertrouwen dankzij stier Samuel, die haar op weg hielp. Tina is nog steeds bang voor mensen, maar er zijn gelukkig toch wel momenten waarbij ze zich laat aaien door de medewerkers van de opvang. Bekijk hier een video van Tina in de opvang.

https://www.facebook.com/FundacionSantuarioGaia/photos/a.450989738284901/2605725992811254/?type=3&theater

Tina heeft, ondanks alles, geluk gehad. Als ze niet was gered, had ze als jonge koe in een stierengevecht een bloedige dood kunnen sterven. Ook had ze ingezet kunnen worden in de zogenaamde ‘tientas’. Hier wordt de ‘woestheid’ van de dieren getest. Dit betekent niet dat de dieren ‘woest’ zijn, integendeel, deze koeien en stieren zijn juist zachtaardig van aard. Maar ieder dier dat aangevallen wordt zal zich proberen te verdediging en tijdens de tientas wordt hun reactie getest. Onder andere worden de koeien door een ruiter op een paard vier keer met een stekend voorwerp gestoken om te kijken hoe ze reageren. Gewoonlijk wordt maar 10% van de koeien goedgekeurd, de rest gaat naar het slachthuis of wordt verkocht.

Veel koeien zoals Tina worden uiteindelijk gebruikt voor stierenrennen en andere feesten met dieren, gedurende de hele zomer tot ze van uitputting bezwijken of naar het slachthuis worden gebracht.

Wrede feesten met koeien en stieren | Foto: Pixabay

Maar dankzij de opvang GAIA in Catalonië leeft Tina nu vrij.

Via het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) is het mogelijk om koeien, stieren en paarden die gered zijn uit de stierenvechtsector op afstand te adopteren.  Klik hier om Tina te adopteren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer