De jaarlijkse frietkeuring wordt dit jaar gedaan door meeuwen. Dat heeft het Nederlands Friet & Patat Orgaan (NF&PO) laten weten. Meeuwen blijken naast een snavel ook een neus te hebben voor goede friet en zijn beter in staat dan mensen om kwalitatief goede patat van slechte te onderscheiden.

frietkeuring
Meeuwen doen de frietkeuring 2020 | Foto: screenshot studioseventyseven/YouTube

Het initiatief is ontstaan na een stroom aan meldingen uit de Britse kustplaats Brighton (East Sussex, Engeland), waar opviel dat meeuwen slappe en kleurloze frietjes lieten liggen, maar complete veldslagen leverden om goudgele knapperige patatjes te bemachtigen, die door strandgangers waren achtergelaten. NF&PO-woordvoerder Aard Appèl:

“Dit bracht ons op een idee en we zijn het gaan testen. Daarvoor hebben we een aantal porties slappe frieten, middelmatige patat en kwaliteitsfriet op de boulevard van Scheveningen gezet. Het was meteen duidelijk dat de meeuwen geen moment twijfelden en de slappe hap lieten staan.”

Uitslag veel nauwkeuriger

De frietkeuring werd tegelijkertijd ook gedaan met mensen, die dezelfde keuze kregen voorgezet. Daaruit bleek dat de meeuwen veel meer unaniem waren in hun oordeel dan hun menselijke collega’s, die eindeloos discussieerden over de bite, kleur, prijs-kwaliteitverhouding en de algehele uitstraling. Aard Appèl:

“Het is jammer dat we hier niet eerder aan zijn begonnen, want dat had ons veel tijd en discussie gescheeld. We verwachten dat de uitslag van de frietkeuring dit jaar veel nauwkeuriger wordt dan alle voorgaande jaren en bieden ons excuus aan voor de daaruit ontstane onzekerheid bij consumenten.”

Het is overigens niet de bedoeling dat mensen friet (of ander voedsel) weggooien, want dat is een verspilling van waardevolle grondstoffen, zoals piepers, aardappels en patatten. De keuring werd gedaan met ongezouten friet, want zout is erg slecht voor vogels.

Pommes Frites Contest

Ook in Nieuw-Zeeland wordt de jaarlijkse friettest door meeuwen gedaan. Onderstaande video toont de winnende patat van enkele jaren geleden:
.

Frietkeuring ook na 2020 door meeuwen

De verwachting is dat de frietkeuring ook komende jaren overgenomen wordt door meeuwen. En daar blijft het niet bij. Zo heeft TNO een herdershond in dienst genomen die de kwaliteit van tennisballen test, een kat die keurmerken uitdeelt voor behang en meubelstoffen en diverse supermarkten laten muizen toe, omdat die feilloos in staat zijn om bij te grote drukte de winkel snel leeg te krijgen.

Bron:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.