In Zeeland is een 53-jarige man opgepakt, omdat hij aan het stropen was in een bosgebied in Burgh-Haamstede. In het huis van de man werden vijf dode beschermde vogels aangetroffen en zeventien vuurwapens. Natuurorganisaties luidden al eerder de noodklok vanwege een sterke toename in het aantal stroperij-incidenten in ons land.

stroper
De stijging van stroperij-incidenten in Nederland is zorgwekkend |Foto credit: Marco Hebing via Foter.com / CC BY

Zo werden in augustus van afgelopen jaar tien mensen aangehouden in Barneveld en omgeving op verdenking van stroperij en illegale wapenhandel. Bij huiszoekingen trof de politie destijds tientallen wapens aan, waaronder stroomstootwapens, kogelgeweren, een handvuurwapen, alarmpistolen, en dubbelloops hagelgeweren. Ook werden er munitie en geluidsdempers in beslag genomen, evenals twee voertuigen en een grote hoeveelheid vlees van illegale en beschermde diersoorten.

Begin vorig jaar werden op meerdere plaatsen in Nederland stropers opgepakt. Zo werden op de Veluwe drie mannen aangehouden voor het illegaal afschieten van een wild zwijn. Vier mannen werden aangehouden omdat ze in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland aan het jagen waren op hazen. En in het dorpje Terkaple in Friesland heeft de politie in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) twee mannen gearresteerd die 150 kilo illegaal gevangen snoekbaars en snoek in hun bezit hadden.

In natuurgebieden hebben stropers vrij spel. Er zijn nauwelijks agenten beschikbaar om de stropers te stoppen.

In 2013 uitten boswachters en politieagenten al hun zorgen in de Tweede Kamer. Zij vroegen politici onderzoek te doen naar zeer agressieve stropersbendes die actief zijn in Nederland en natuurgebieden afstruinen. Ze zijn zwaar bewapend en slachten grote hoeveelheden wild af. Niet eens voor het geld, maar gewoon voor de lol. Meestal zijn ze uit op konijnen, hazen en reeën.

Drie jaar geleden was al een stijging zichtbaar van het aantal meldingen van stropers in Nederland. Werden er in 2011 nog 3506 meldingen gedaan van stropen, in 2012 ging het al om 3663 meldingen. Overigens gaat het hier alleen om incidenten waar melding van is gemaakt. Volgens boswachters liggen de werkelijke cijfers vele malen hoger en gaat het om tienduizenden dieren per jaar, waaronder edelherten, reeën en wilde zwijnen.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl