Heb je je ooit afgevraagd wat je kat allemaal uitspookt buitenshuis? Het onderzoeksteam van ‘Kitty Cams’ was daar ook nieuwsgierig naar. De onderzoekers bekijken de aard van de activiteiten van katten wanneer ze lekker in de buitenlucht rondstruinen. De dieren worden in de gaten gehouden door middel van ‘Kitty Cam’ videocamera’s, die aan hun halsbandje worden bevestigd. Zo kan het team vanuit het oogpunt van de kat meekijken, zonder dat hij/zij in het gedrag gestoord wordt.

Kat 's nachts
Foto: Kitty Cams

Het onderzoek
Kitty Cams bieden een creatieve oplossing om antwoord te kunnen geven op tal van vragen over de interacties en gedragingen van katten in de omgeving.

Door het gebruik van Kitty Cams, meet het onderzoeksteam de predatie van de kat op de natuur. Ook kwantificeren ze gemeenschappelijke factoren die een bedreiging vormen voor de gezondheid van onze katten (bijvoorbeeld: auto’s en blootstelling aan besmettelijke ziekte).

Beelden zijn nu eenmaal veel krachtiger dan woorden en de Kitty Cam foto’s en video’s zijn direct ook een educatief hulpmiddel om mensen te helpen informeren over het welzijn van hun kat.

De Kitty Cams zijn al gebruikt in Georgia, van november 2010 tot en met oktober 2011, om de activiteiten van vrij rondlopende, stedelijke katten te onderzoeken. De doelstellingen van het team hebben betrekking op natuurbehoud en het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van katten die als huisdier worden gehouden.

De onderzoekers
De belangrijkste begeleiders van dit onderzoeksproject, zetten zich in voor het welzijn van rondzwervende katten en willen de interacties van huiskatten en inheemse flora en fauna begrijpen.

Technologie
Kitty Cams zijn licht van gewicht, waterdicht, en uitgerust met LED-verlichting om nachtelijke activiteit op te nemen. Ze zijn gemonteerd op een halsbandje met een veiligheidssluiting die losschiet bij trekkracht, en dus heel veilig is voor de kat. De Kitty Cams zijn ook uitgerust met een radio-tracking-apparaat, zodat de onderzoekers elke verloren camera kunnen lokaliseren. De hoge kwaliteit video wordt opgenomen op een mini SD-geheugenkaart, die eenvoudig te downloaden en te bekijken is.

Zestig katten in Athene-Clarke County droegen camera’s voor 7 tot 10 dagen. Het team heeft beelden van een verscheidenheid aan leefgebieden gedurende alle vier seizoenen.

De resultaten
De onderzoekers hadden genoeg beeldmateriaal om te analyseren, afkomstig van 55 deelnemende katten. Dankzij de ijverige vrijwilligers, had het team een gemiddelde van 37 uur beeldmateriaal per kat. Eén van de meest verrassende dingen die ze zagen waren katten die er meerdere eigenaren op na hielden. Vier van de projectpoezen werden gefilmd terwijl ze een ander huishouden bezochten voor een hapje en/of een aai!

De resultaten geven verder aan dat een minderheid van de buiten-katten in Athene-Clarke County (44%) jacht maakt op wild en dat reptielen, zoogdieren en ongewervelden het merendeel van de sub urbane prooi vormen. Jagende katten vingen een gemiddelde van 2 prooien gedurende een periode van zeven dagen. Carolina anolissen (kleine hagedissen) waren de meest voorkomende prooidieren, gevolgd door Woodland woelmuizen (kleine zoogdieren). Slechts één van de vastgelegde gewervelde dieren was een niet-inheemse soort (een huismuis).

Vijfentachtig procent van de vangst van prooidieren werd vastgelegd tijdens het warme seizoen (maart-november in de zuidelijke Verenigde Staten). Katten die rondzwierven tijdens warmere seizoenen hadden meer kans op het vertonen van jachtgedrag. En het aantal vangsten per jacht zal naar verwachting afnemen met de toenemende leeftijd van de kat. De leeftijd, het geslacht, en de tijd die de kat buiten doorbracht, had geen significante invloed op het jachtgedrag.

De meest voorkomende risicofactoren die de voorstedelijke, buiten-katten ervaren zijn:

  • oversteken (45% van onze steekproef);
  • ontmoetingen met vreemde katten (25%);
  • eten en drinken van (weggegooide) substanties (25%);
  • het verkennen van regen afvoersystemen (20 %), en
  • het binnengaan van kruipruimtes waar ze vast komen te zitten (20%).

Vijfentachtig procent van de gevolgde katten vertoonde minstens 1 maal risicogedrag. Katers vertoonden vaker risicogedrag dan poezen. En er werd minder risicogedrag waargenomen bij oudere katten. De totale tijd die de katten buiten doorbrachten is van ook invloed op het aantal risico’s.

Kijk voor foto’s, filmpjes en meer informatie over het project op Kitty Cams.

©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp