Een oude video heeft opnieuw aandacht gekregen. Pinguïns proberen uit een dierentuin in Odense, Denemarken, te ontsnappen. Nu de video viraal gaat, reageren mensen met opmerkingen dat zij deze video schattig en grappig vinden. Als er wat beter naar de video gekeken wordt, is duidelijk dat het alles behalve schattig en grappig is.

pinghuins
‘Grappige’ video van ontsnappende pinguïns uit dierentuin is niet wat het lijkt | Foto: publiek domein

Elke week verschijnen er video’s op het internet waarin dieren gebruikt worden voor aandacht en entertainment. Een hondje dat gered wordt uit de kou of een vriendschap tussen een eekhoorn en een mens. Jammer genoeg zijn niet al die video’s zo lief als ze doen lijken. Dat geldt ook voor de video waarin een groep Humboldtpinguïns uit de dierentuin in Denemarken probeert te ontsnappen. Mensen hebben het over een reconstructie van de film Penguins of Madagascar en moeten er vooral om lachen. Ondertussen willen deze dieren alleen maar de buitenlucht proeven.

https://twitter.com/haverkamp_wiebe/status/1465716577802743812

Zuid-Amerikaanse pinguïns

Humboldtpinguïns zijn één van de pinguïnsoorten die het liever warm dan koud hebben. Deze soort komt namelijk voor in Zuid-Amerikaanse landen zoals Peru en Chili. Denemarken is daar qua klimaat het compleet tegenovergestelde van: ijskoude winters en een maximum temperatuur van 22 graden in de zomer. Het is dus niet gek dat de dieren zich niet thuis voelen op deze plek. Natuurlijk is er een binnenverblijf waar het aangenaam genoeg is, maar deze is vaak te klein voor het aantal pinguïns dat er verblijven. De Humboldtpinguïn is een fervent duiker en zwemt tot zo’n dertig kilometer per uur. Die snelheid zullen ze nooit bereiken in het buitenverblijf.

Met uitsterven bedreigd

Door klimaatverandering, overbevissing en olievervuiling wordt het natuurlijke habitat van deze krachtige zwemmers aangetast. De mens is daardoor de grootste bedreiging voor het voortbestaan van deze supersnelle pinguïn. Mensen in de omgeving graven de vruchtbare laag guano (vogelpoep) weg, waardoor de Humboldtpinguïn zijn broedplaats verliest. In het wild is deze gestroomlijnde pinguïn een bedreigde diersoort. Tussen 2013 en 2020 is het aantal Humboldtpinguïns gehalveerd. Om deze aantasting te compenseren, creëert de mens een andere manier om deze diersoort te behouden.

Social media

Dit alles samen moet duidelijk maken dat dit soort filmpjes niet grappig of schattig is. Het verbeeldt een schrijnend verlangen naar de buitenwereld. Helaas ziet niet iedereen dit op deze wijze en zullen de video’s ook niet snel verdwijnen. Dat is waar de sociale media platformen zoals Facebook, Instagram en TikTok kunnen helpen. Zij zouden de verantwoordelijkheid moeten nemen om video’s beter te beoordelen en sneller actie ondernemen wanneer deze video’s worden gedeeld. Dit wordt al jaren van hen verwacht en elke keer beloven ze er iets aan te doen. Maar als dat echt zo zou zijn, dan zouden deze video’s niet het aantal views hebben die ze nu krijgen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden