Gisteren berichtte PiepVandaag.nl over de aanvang van het walvisseizoen in IJsland. Bepaald is dat er 184 vinvissen gevangen mogen worden. Het vlees wordt verkocht aan Japan. 

Blauwe vinvis - IJsland
Blauwe vinvis | Foto: By NOAA, Right Wale Aerial Survey [Public domain], via Wikimedia Commons
Pro Wildlife heeft de IJslandse regering opgeroepen om de jacht onmiddellijk te stoppen.

“Vinvissen zijn bedreigd en toch wordt hun vlees in Japan tegen dumpprijzen verkocht of gewoon weggegooid”, aldus biologe Sandra Altherr.

Loftson heeft de jacht voorgaande twee jaar vroegtijdig gestopt omdat de Japanse markt na de ramp bij Fukushima was ingestort. Volgens Pro Wildlife loopt de vraag ook in Japan naar walvisvlees nog steeds terug. De koelhuizen liggen vol, aldus Altherr.

Het onverkochte vlees van de walvissen werd vorig jaar zelfs tot hondenvoer verwerkt.

Sinds 1986 is de commerciële walvisvangst over de hele wereld per moratorium verboden. Helaas blijft de jacht in de praktijk bestaan. Zo is het akkoord voor IJsland en Noorwegen niet bindend omdat deze landen respectievelijk voorbehoud en inspraak hebben ingediend. In Japan worden de dieren onder het mom van wetenschappelijk onderzoek gevangen en in Groenland vangen Eskimo’s de dieren voor eigen gebruik.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ossur Skarphedinsson heeft altijd gezegd de walvisvangst in het kader van zogenaamde traditie te willen behouden. De hoop was nu gevestigd op de nieuwe regering maar deze heeft de gesprekken met de EU inmiddels bevroren en overweegt zelfs uitbreiding van de walvisvangst.

Pro Wildlife is een petitie gestart, teken via deze link.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl