Castratie en sterilisatie in laag BTW-tarief

De Dierenbescherming doet een appèl op de overheid om het laten castreren c.q. steriliseren van katten onder het lage BTW-tarief van 6 procent te laten vallen. Hierdoor kan de ingreep goedkoper worden en dat verlaagt de drempel om deze uit te laten voeren. Dit is nodig omdat veel ongewenste kittens uiteindelijk op straat belanden. Het aantal straat- en zwerfkatten in ons land loopt inmiddels in de tienduizenden. Dit leidt tot dierenleed en overlast. De Dierenbescherming doet deze oproep in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma en in de gisteren gepubliceerde ‘Straatkattenkrant’.

Straatkattenkrant
Straatkat deelt Straatkattenkrant uit

In Nederland worden zo’n 3 miljoen katten als huisdier gehouden. Helaas nemen niet alle kattenbezitters de verantwoordelijkheid voor hun huisdier even serieus met als gevolg ongewenste nestjes kittens of op straat gedumpte katten. De Dierenbescherming doet er veel aan om te voorkomen dat deze dieren een zwervend bestaan gaan leiden, maar zonder goede preventie in de vorm van onder andere geboortebeperking lukt dat niet. Castreren en/of steriliseren kan veel leed voorkomen. De dierenwelzijnsorganisatie merkt dat de kosten van de ingreep voor een deel van de kattenbezitters in tijden van crisis reden is om deze niet uit te laten voeren. Door het BTW-tarief te verlagen van 21 naar 6 procent wordt deze financiële drempel verlaagd en zullen meer mensen de ingreep laten uitvoeren. Dat draagt bij aan een duurzame oplossing van het probleem. De Dierenbescherming is van mening dat straatkatten een maatschappelijk probleem vormen en dat het de overheid zou sieren als ze, door gehoor te geven aan dit appèl, mede verantwoordelijkheid neemt.

Straatkattenkrant
Om extra aandacht te vragen voor de problematiek van straatkatten lanceert de Dierenbescherming vandaag de eenmalige uitgave ‘Straatkattenkrant’. De krant staat bol van de informatie over de oorzaak en de omvang, maar ook over oplossingen voor het straat-kattenprobleem in Nederland. Daarnaast worden er zes kattenmythes onder de loep genomen en vertelt een gastgezin over de opvang van kittens van verwilderde katten. De achterkant van de krant is gereserveerd voor de rode jeweetwel-kater uit Jan, Jans en de kinderen.

De ‘Straatkattenkrant’ wordt vandaag vanaf 12.30u in het Vondelpark ‘uitgedeeld’ door zwerfkat Lulu. Verder is de krant verkrijgbaar bij dierenopvangcentra en het afdelingskantoor van de Dierenbescherming Amsterdam. De digitale lezer surft op internet naar: dierenbescherming.nl/straatkattenkrant.

Persbericht Dierenbescherming Amsterdam