De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een aantal inspecties in de binnenstad van Amsterdam een partij kunstvoorwerpen van ivoor, 19 opgezette dieren en 4 flessen cobra-wodka in beslag genomen.

België
Ter illustratie: ivoorvangst | Foto: IFAW

In een pand waar door verschillende handelaren kunst, antiek en curiosa te koop werd aangeboden bleek een handelaar de legale herkomst van 16 ivoren voorwerpen niet te kunnen aantonen. Daarmee overtrad zij de Flora- en Faunawet. Tegen deze handelaar is proces-verbaal opgemaakt en de ivoren voorwerpen zijn in beslag genomen.

Bij 2 andere handelaren in de hal zijn in totaal 19 opgezette dieren in beslag genomen. Het ging hierbij om 2 buizerds, 2 torenvalken, 2 korhoenders, 1 merel, 1 lijster, 1 waterhoen, 1 hop, 1 snip, 1 pestvogel, 1 spreeuw, 1 specht, 3 marters, 1 hermelijn en 1 das. De handelaren konden niet aantonen dat de dieren op legale wijze waren geprepareerd en in hun bezit gekomen. Zij kregen een proces-verbaal.

In een slijterij heeft de NVWA 4 flessen zogenoemde cobra-wodka in beslag genomen. Dit zijn flessen waarin zich een cobra bevindt; de fles is verder afgevuld met wodka. Cobra’s zijn beschermde diersoorten. Daarvan moet de legale herkomst worden aangetoond.

Handel in ivoor verboden
Handel in olifantivoor is verboden. Er zijn echter vrijstellingen van dit verbod mogelijk. Olifantivoor mag alleen worden verhandeld als er een EU-certificaat, waarop staat vermeld dat handel is toegestaan, een CITES-invoervergunning of een taxatierapport van een gecertificeerd taxateur bij aanwezig is. Uit dit taxatierapport moet duidelijk blijken, dat het ivoren voorwerp van voor 1947 moet zijn. Dit geldt alleen voor bewerkt ivoor, zoals beeldjes en sieraden. Voor onbewerkt ivoor is deze vrijstelling niet van toepassing.

De inspecties zijn samen met medewerkers van het Bureau Milieucriminaliteit van de Amsterdamse politie op 18 september uitgevoerd in het centrum van Amsterdam.

Persbericht NVWA