Een luipaardwelp is onlangs herenigd met haar moeder in het district Pune, Maharashtra, India. Het welpje van hooguit 2 maanden oud werd ontdekt door een oplettende boer en hij lichtte boswachters in. Zo kwamen dierenwelzijnsorganisatie Wildlife SOS en de Junnar Forest Division in actie om het welpje te redden.

Luipaardwelp herenigd met moeder in India
Luipaardwelp herenigd met moeder in India | Foto: screenshot video Wildlife SOS/YouTube

Tijdens het oogstseizoen van suikerriet is het geluid van miauwende luipaardwelpjes in de velden een normaal verschijnsel. Een boer uit het dorp Waghale, dat in het Shirur Forest Range ligt, trof echter een overstuur luipaardwelpje aan in het veld. Hij nam direct contact op met het Maharashtra Forest Department.

Luipaardwelp duf en uitgedroogd

De teams van Wildlife SOS en Junnar Forest Divison reisden samen met dierenartsen zo’n 70 kilometer om Waghale te bereiken. Na een uitgebreide gezondheidsinspectie concludeerden ze dat het welpje een vrouwtje was van bijna 2 maanden oud. Ze had kleine wonden en krassen op haar poten. Ook was ze duf en uitgedroogd. Dierenarts van Wildlife SOS Adithyan N zei:

“We hebben ons gericht op het geven van de nodige medische zorg aan het welpje. Zoals vochttherapie vanwege haar uitdroging en zalfjes voor de wonden. Toen we er zeker van waren dat ze gezond was, hebben we het jong voorzichtig in een veilige doos geplaatst om haar te herenigen met haar moeder.”

.

#GNvdD: Verdwaalde luipaard gered uit huis in India

Hereniging

Er zijn cameravallen opgesteld in de omgeving om de hereniging te kunnen volgen. Het moederluipaard verscheen nog dezelfde avond. Nadat ze de omgeving had geïnspecteerd, kwam ze dichterbij de doos, zag het welpje en pakte haar voorzichtig bij haar nekvel. Moeder en dochter luipaardwelp trokken zich terug in het wild. Assistent-conservator van Junnar Forest Divison, Amit Bhise:

“We zijn blij dat de gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een succesvolle hereniging van het jong met haar moeder. Omdat het nu het oogstseizoen voor suikerriet is, willen we alle boeren vragen om de lokale boswachters te informeren als ze een luipaardwelp zien. Dit zal zorgen voor het welzijn van het welpje en de terugkeer in het wild.”

Medeoprichter en CEO van Wildlife SOS, Kartick Satyanarayan:

“De snelle eerste reactie van de lokale boer en de daaropvolgende inspanningen van Wildlife SOS en het bosdepartement, tonen de impact van samenwerking. Deze herenigingen dragen bij aan een gezonde luipaardpopulatie in het wild. Ook speelt het een belangrijke rol in het behoud van het kwetsbare ecologische evenwicht in de natuurlijke omgeving van dat gebied.”

Reddingsacties als deze vinden vaker plaats, zoals deze luipaardwelp een jaar geleden in hetzelfde gebied overkwam:
.

.
Bronnen:

#GNvdD: Verdwaalde luipaardjongen herenigd met moeder (video)

©AnimalsToday.nl Jane Sauer