Een moederluipaard met vier welpen op een uitgestrekt suikerrietveld in India raakte gedesoriënteerd en werd van haar kleintjes gescheiden. Boeren vonden het nestje luipaardjongen en wisten dat ze de hulp van experts nodig hadden om te overleven. Medewerkers van SOS Wildlife reisden af naar de vindplaats om die hulp te bieden.

luipaardjongen
De luipaardjongen gescheiden van hun moeder | Foto: screenshot SOS Wildlife/YouTube

De welpen die ongeveer 20 dagen oud waren lagen dicht tegen elkaar aan om warm te blijven. En helaas zijn zij niet de enigen die hun moeder kwijtraken. SOS Wildlife:

“Vanwege ontbossing, aantasting van leefgebieden en stropers, worden luipaarden voortdurend gedwongen hun beboste woonplaats te verlaten en naar buffergebieden te verhuizen. De hoge suikerrietvelden bieden een veilige dekking voor luipaarden om hun jongen te baren en ze groot te brengen, maar dit veroorzaakt ook situaties van mens-luipaardenconflicten, vooral tijdens het oogstseizoen.”

Wanneer moederluipaarden van hun baby’s worden gescheiden, kunnen ze onberekenbaar en agressief worden, dus het team van dierenartsen wist dat het nodig was om de welpen zo snel mogelijk terug te brengen naar hun moeder. Na een snelle controle zeker te weten dat de welpen gezond genoeg waren om vrijgelaten te worden, bedachten ze een manier om de welpen weer te herenigen met hun bezorgde moeder.

luipaardjongen
Luipaardjong | Foto: Cloudtail the Snow Leopard/flickr

Vrij rondlopen
De lokale bevolking moest ervan overtuigd zijn dat het opnieuw uitzetten van de welpen een goed idee was. Ze waren bang dat dit zou betekenen dat een geagiteerd luipaard in de buurt zou zijn. Dus redders legden uit dat het moederdier alleen agressief zou zijn als ze voelde dat haar baby’s in gevaar waren. Wildlife SOS:

“Ze kregen meer begrip voor de situatie bij het beseffen dat niet uitzetten van de welpen de toorn van de moeder zou versterken op zoek naar haar vermiste welpen. We willen ervoor zorgen dat luipaardjongen die gescheiden worden van hun moeders niet in gevangenschap belanden. We willen dat ze vrij rondlopen in hun natuurlijke omgeving, om de vaardigheden van overleving in het wild te leren.”

Herenigd
SOS Wildlife plaatste de welpen in een plastic krat en legden die in het veld bij de plek waar de luipaardmoeder kort daarvoor was gezien. Er werd ook een verborgen camera geplaatst. Het duurde slechts een uur voordat het moeder uit het bos tevoorschijn kwam en naar het krat rende, nieuwsgierig snuffelend, voordat zij de bovenkant eraf duwde.

Bekijk hieronder hoe het uiteindelijk allemaal weer goed kwam en de familie dankzij Wildlife SOS werd herenigd.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen: Wildlife SOS/YouTube, The Dodo ©AnimalsToday.nl Bart van Riel