Een Franse dierentuin in het departement Tarn was vorige week het toneel van een ontsnappingsdrama. Negen in gevangenschap gehouden wolven wisten uit hun verblijf te ontsnappen; vier ervan zijn doodgeschoten. De dierentuin, die al eerder vanwege gebrek aan dierenwelzijn onder vuur lag, is door de lokale autoriteiten tijdelijk gesloten. Weer vier dieren die eigenlijk in het wild horen te leven gedood, omdat ze voor achterhaald menselijk vermaak worden geëxploiteerd.

Franse dierentuin schiet ontsnapte wolven dood
Franse dierentuin schiet ontsnapte wolven dood | Foto (illustratief): publiek domein

De dierentuin waar het drama zich afspeelde is ‘Zoo des 3 Vallées’ in de gemeente Montredon-Labessonnié in het zuidelijk gelegen departement Tarn. Een roedel van negen wolven wist zondag 19 december uit hun verblijf te ontsnappen. De dieren maakte veiligheidsluiken onklaar en klommen over een hek. Dit gebeurde terwijl de dierentuin open was voor publiek. Er waren echter weinig mensen in de dierentuin en de mensen die er waren zijn snel geëvacueerd, zo meldt de dierentuin.

Met de wolven werd op zijn zachtst gezegd minder zorgzaam omgesprongen. Ondanks dat ze niet verder kwamen dan het terrein van Zoo des 3 Vallées zijn vier wolven doodgeschoten. Een lokale ambtenaar, Fabien Chollet, vergoelijkte het afknallen van de vier dieren, doordat ze volgens hem ‘abnormaal en gevaarlijk gedrag’ vertoonden. De vijf wolven die niet werden afgeschoten, zijn teruggebracht naar hun verblijf en werden daar verdoofd.

Zoo des 3 Vallées tijdelijk gesloten | Foto: screenshot website

Franse dierentuin al eerder in opspraak

Volgens ambtenaar Chollet moet de dierentuin sluiten totdat de veiligheidsproblemen zijn opgelost. In de dierentuin, die meer dan 60 hectare beslaat, leven ruim 600 dieren, waaronder leeuwen, apen en flamingo’s. Het is niet de eerste keer dat deze dierentuin wordt gesommeerd te sluiten. Afgelopen oktober dwong Barbara Pompili, de Franse minister van Ecologische Transitie, de dierentuin te sluiten, uit bezorgdheid om het welzijn van de dieren en de veiligheid van het personeel. Via haar Twitter-account sprak ze in 2020 al haar afgrijzen uit over de wijze waarop wilde dieren in deze dierentuin worden gehouden. De foto’s die ze erbij plaatste, spreken boekdelen:
.

.

“Uitgehongerde dieren, onhygiënische verblijven. Ik heb de prefect van Tarn gevraagd om de ‘3 Vallées’ dierentuin onmiddellijk te sluiten. De dieren zullen worden overgebracht naar geschikte opvangcentra. Ik zal geen tolerantie hebben: als we wilde dieren houden, respecteren we de regels.”

Echter, een rechter vernietigde een paar dagen later dit besluit, waardoor de dierentuin haar dieren mocht houden en weer open mocht. Met alle gevolgen van dien, zo blijkt.
.

Ontsnappingen in Nederland

Ook in Nederland zijn dieren in een dierentuin meermaals de dupe geworden van onveilige verblijven of inadequaat menselijk handelen. Wie herinnert zich niet de ontsnapping van de twee apen Mike en Karibuna in Dierenpark Amersfoort een jaar geleden? De chimpansees konden ontsnappen uit hun verblijf door een menselijke fout. Ze dachten de vrijheid tegemoet te gaan, maar werden zonder pardon doodgeschoten.
.

Karen’s blog: RIP Mike en Karibuna

.
Eind augustus dit jaar is Dierenpark Amersfoort wéér in opspraak, als er twee wolven weten te ontsnappen. De door verdoving verzwakte dieren worden teruggezet in de roedel, waarin ze al laag in de rangorde stonden. Resultaat: 1 wolf dood, 1 zwaargewond. Hoever gaat de prijs voor de dieren omdat mensen een dagje uit willen met hun kinderen? De dieren betalen de rekening en in een zogenaamd beschaafde samenleving is dat onacceptabel.

Bronnen:

Karen’s blog: Wolf Amersfoort dood door schuld?

Brandbrief naar Vaste commissie LNV uit vrees voor leven wolven DierenPark Amersfoort

©AnimalsToday.nl