Wakker DierAlbert Heijn haalt per direct foie gras uit het winkelschap. De terugroep-actie volgt op een brief van Wakker Dier die had geconstateerd dat bij Albert Heijn foie gras werd verkocht. Albert Heijn zegt in een reactie aan Wakker Dier dat inderdaad één of meerdere winkels foie gras in het schap hebben liggen maar dat er duidelijke interne afspraken zijn dat Albert Heijn geen foie gras verkoopt.

Albert Heijn
Albert Heijn verwijdert Foie Gras uit schap

Ze heeft dan ook haar winkeleigenaren (franchisers) opdracht gegeven de foie gras uit de winkels te verwijderen. Wakker Dier is verbaasd dat foie gras kennelijk toch in het schap terecht heeft kunnen komen maar is tevreden met de snelle terughaal-actie van Albert Heijn. Foie gras wordt geproduceerd door ganzen of eenden met een trechter of buis in de keel dwangmatig grote hoeveelheden te voeren. Dit leidt tot veel pijn en stress bij de dieren. Vele winkelketens, restaurants en andere bedrijven besloten afgelopen jaren foie gras uit hun assortiment te halen. In de Amerikaanse staat Californië is de verkoop van foie gras zelfs wettelijk verboden vanwege het dierenleed.

Foie Gras in schap Albert Heijn
Foie Gras in schap Albert Heijn

Voor de productie van foie gras worden ganzen en eenden gedwangvoederd. Met een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in de maag van de dieren gepompt. Hierdoor zwelt de lever op tot zes à tien keer de normale grootte. Dit gaat gepaard met spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek, ademhalingsproblemen en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. De dieren worden dermate vet dat sommige aan het eind amper meer kunnen lopen. Deze productiemethode is zo dieronvriendelijk dat de productie van foie gras in Nederland verboden is. In 2006 verkozen Nederlanders foie gras tot het meest foute kerstgerecht, bleek uit onderzoek van Team Vier in opdracht van Wakker Dier.

Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met succes want vele winkel- en horecabedrijven in Nederland laten foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg, NH Hoteles, Marriot Hotels en vele andere restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.

Bron: Persbericht Wakker Dier