NVWA opent deuren voor Eyes on Animals

Gesloten veewagens die levende dieren vervoeren moeten worden voorzien van toegangsdeuren. Dat vindt Eyes on Animals, maar ook de NVWA is van mening dat de vrachtwagens zo ontworpen moeten zijn dat de chauffeurs makkelijk bij de dieren kunnen om ze te controleren en dit bij veel van de huidige modellen een probleem is.

Beide organisaties slaan de handen ineen om ervoor te zorgen dat chauffeurs en veeartsen in geval van nood bij de dieren kunnen komen.

Transportwagen zonder zijdeuren
Transportwagen zonder zijdeuren

Overleg

De situatie rond de nieuwe veetransportwagens zonder toegangsdeuren is tijdens een overleg op 4 april besproken. Ook afgevaardigden van het Ministerie van Economische Zaken en chauffeur Herman Klompjan waren hierbij aanwezig.

Wetgeving

Volgens de wet moeten dieren tijdens vervoer toegankelijk zijn voor bijvoeren, bewateren en verzorgen van zieke of gewonde dieren. Bouwers van veetransportwagens kunnen hier door het plaatsen van zijdeuren voor zorgen. De regelgeving wordt voortaan beter en gedetailleerder omschreven en gehandhaafd.

‘Forse chauffeur’
Eyes on Animals stelt een afmeting van tenminste 60 tot 80 centimeter voor de zijdeuren voor.  “Ook een forse chauffeur of veearts moet er door kunnen”, lacht inspecteur Margreet Steendijk van Eyes on Animals. De organisatie is al enige tijd in gesprek met bouwers van veetransportwagens.

Vooruitgang
Eyes on Animals onderkent dat in sommige gevallen zoals het vervoer van jonge biggen, een gesloten vrachtwagen voordelen kan hebben. De dieren blijken rustiger te zijn en gebaat bij een constante temperatuur. Maar een absolute voorwaarde is dan wel dat er toegangsdeuren in zitten.

Persbericht Eyes on Animals