Een ‘historisch moment in Brazilië‘, noemt dierenwelzijnsorganisatie National Forum for the Protection and Defense of Animals het verbod op de export van levend vee. De ngo startte in 2017 een rechtszaak in Sao Paolo omwille de bescherming van levend exportvee. Vorige week deed federaal rechter Djalma Gomes de beoogde en langverwachte uitspraak.

Brazilië verbiedt export van levend vee
Internationaal transport van levend vee veroorzaakt veel dierenleed | Foto (illustratief): Animals Australia

Na een lange strijdt van 6 jaar tegen zeer ernstig dierenleed, kan dierenwelzijnsorganisatie National Forum for the Protection and Defense of Animals hun eerste overwinning vieren. Toen afgelopen week het vonnis werd uitgesproken, bleek er eindelijk gehoor te zijn gegeven aan de eisen van de organisatie omtrent dierenwelzijn. Rechter Djalma Gomes benadrukte in haar uitspraak dat dieren wezens met gevoel zijn:

“Dieren zijn geen dingen. Het zijn levende wezens met gevoel, dat wil zeggen individuen die honger, dorst, pijn, kou en angst voelen.”

.

Levende wezens met gevoel | Foto: publiek domein

Export van levend vee ‘geen dierenleed’

De al zo lang nagestreefde triomf is echter nog geen definitieve uitkomst. De huidige aanspraak kan nog worden aangevochten in hoger beroep. Of deze actie zal plaatsvinden is tot op heden nog onbekend. Wel gaf minister van landbouw Carlos Favaro in een reactie op de uitspraak aan, het oneens te zijn met de beschuldiging van dierenleed tijdens veetransport. Volgens de minister zouden de omstandigheden op deze exportschepen uiterst geschikt zijn voor het vervoeren van levend vleesvee. Bovendien zouden internationale kopers liever levend vee importeren die onderweg nog aanvetten dan mogelijk ´vermagerd´ vlees.
.

Opnieuw Spaans vee gedood na maandenlange reis op zee

.
Het exporteren van vlees en vleesvee is een aldoor groeiende sector die een grote bron van inkomsten vormt in de Braziliaanse economie. Het Braziliaanse voedingsbedrijf Minerva (BEEF3.SA), een toonaangevende exporteur van levend vee in Zuid-Amerika, heeft echter nog geen commentaar gegeven op de beslissing van de rechter.
.

Op transport: enkele reis naar de hel voor levend vee

EU

Uit vele onderzoeken blijkt dat levend vee vaak in zeer erbarmelijke, onhygiënische omstandigheden en met veel geweld worden verscheept. Daarnaast vinden er regelmatig ongelukken plaats tijdens de reis. Dierenwelzijnsorganisaties hopen dat de Europese Unie een voorbeeld zal nemen aan de Braziliaanse ban en eenzelfde verbod zal invoeren.

Bronnen:

#GNvdD: Brazilië verbiedt dierproeven voor cosmetica

©AnimalsToday.nl Jennie Cools