Recentelijk publiceerde de Braziliaanse staatskrant Diario Oficial dat er een einde zal komen aan het testen van cosmetica, toiletartikelen en parfum op gewervelde dieren.

cosmetica
Brazilië verbiedt dierproeven voor cosmetica | Foto: publiek domein

In 2022 werd de nieuwe wet goedgekeurd door het Braziliaanse Congres. Laboratoria die testen op dieren uitvoeren, moeten voortaan voor alternatieve methodes kiezen en deze voorleggen aan het ministerie van Wetenschap en Technologie. Echter geldt het nieuwe decreet niet voor het testen van vaccins en geneesmiddelen.

Carolina Mourão, voorzitter van de Braziliaanse Confederatie voor Dierenbescherming:

“Deze maatregel, hoewel het niet het einde is van het gebruik van dieren voor alle soorten tests in Brazilië, redt een enorm aantal levens van alle soorten dieren die we kennen, zoals honden, paarden, ossen en vogels.”

Actievoering

Voorafgaande aan de goedkeuring, werd er jarenlang actie gevoerd door dieren- en milieuactivisten tegen het gebruik van gewervelde dieren in testlaboratoria. Toen in 2013 een groep activisten 178 beagles en zeven konijnen redden uit een laboratorium van het Instituto Royal in São Paulo, kwam de gruwelijke realiteit van het dierenleed in testlaboratoria in Brazilië onder de aandacht.

genetische manipulatie
Foto: publiek domein

Leidende rol

Met de invoering van het verbod op het testen van producten zoals make-up, shampoo, zeep, scheerschuim en parfum op dieren, heeft Brazilië samen met Mexico en Colombia de voorhand in een moderne weg van testen zonder dierenleed.

Intussen ligt er ook in Chili een nieuw dierenwetsvoorstel klaar om goedgekeurd te worden. Daarin wordt het testen op dieren verboden. Daarnaast zijn er tot op heden wereldwijd 41 landen waar een soortgelijk verbod geldt.

#GNvdD: Verbod op dierproeven voor cosmetica in Mexico

Testen op dieren

Cosmetica en andere schoonheidsartikelen worden wereldwijd nog steeds getest op konijnen, ratten, honden en katten. Deze proefdieren krijgen vaak onverdoofd producten in de ogen of op de huid gesmeerd, met geïrriteerde rode oogjes of huid als gevolg. Dieren staan onnodig bloot aan leed. Daarnaast wordt er herhaaldelijk hardhandig omgegaan met deze proefkonijnen. Tot slot, in sommige laboratoria is zelfs gebleken dat de dieren tijdens de behandeling worden uitgescholden en uitgelachen.

Controversieel proefdiercentrum in Spanje mag weer dierproeven uitvoeren

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools