Comité Dierennoodhulp, Dierenambulance Groningen en Ganzenbescherming Nederland hebben deze week aangifte gedaan tegen de studenten die ‘voor de grap’ twee ganzen mishandelden. De dieren werden gered uit een studentenhuis van de beruchte Groningse studentenvereniging Vindicat. De Vindicaters wilden dat de ganzen de ruimte van eerstejaars zouden onderpoepen.

Aangifte dierenmishandeling tegen studenten Vindicat
Ze verstopten zich in een hoekje | Foto: Dierenambulance Groningen

Op zaterdag 11 maart hebben medewerkers van Dierenambulance Groningen de twee ganzen gered uit het studentenhuis, gelegen in de Groningse binnenstad. Op de website Sikkom zag men een foto van een gans voor het raam van het studentenhuis, met op de achtergrond een omgekeerd hakenkruis en een Davidsster op de muur. De dierenambulance is meteen naar het bewuste pand gegaan. De ganzen die men aantrof waren doodsbang en erg gestrest. Hun staartveren waren kapot en ze verstopten zich in een hoekje van een open kledingkast. Er werden ook twee studenten aangetroffen.

Aangifte dierenmishandeling tegen studenten Vindicat
Doodsbang, kapotte veren | Foto: Dierenambulance Groningen

De studenten hebben de ganzen gekocht bij een boer om een grap uit te halen met eerstejaarsstudenten, door de dieren hun kamer onder te laten poepen. De Vindicaters hebben de ganzen met opzet aangeschaft om ze te misbruiken. Er was geen geschikte behuizing met stro en badgelegenheid, noch was er gezond voedsel; enkel water en brood.

Aangifte dierenmishandeling tegen studenten Vindicat
Gered | Foto: Dierenambulance Groningen

Zogenaamde grappen Vindicat

De dierenorganisaties vinden het, ondanks het feit dat de studenten hun excuses hebben aangeboden, belangrijk om aangifte te doen. Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp:

“Aan die excuses hebben de ganzen niets. Helaas wordt er nog altijd veel zogenaamde grappen met dieren door mensen (ook studenten van andere verenigingen) uitgehaald, die altijd ten koste gaan van het welzijn van de dieren. Wij vinden het belangrijk dat dit soort ‘grappen’ niet getolereerd wordt en bestraft wordt. Er is niks grappigs aan om een dier stress en angst te bezorgen.”

Studentenvereniging Vindicat staat bekend om zeer controversiële ontgroeningen en andere schrijnende misstanden. Echter, wat je met mensen doet die vrijwillig lid zijn van een studentenvereniging is iets anders dan dieren het slachtoffer laten worden van abjecte ‘humor’. Dieren kunnen namelijk geen nee zeggen. Dit in tegenstelling tot studenten als je ze vraagt: word je lid van Vindicat?

Aangifte dierenmishandeling tegen studenten Vindicat
De ganzen zitten nu in een veilige opvang | Foto: Dierenambulance Groningen

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR