De chaotische vrijlating van 150 zeeschildpadden op de kaaimaneilanden is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Volgens dierenorganisatie WSPA gaat het om een ordinaire PR stunt van de Cayman Turtle Farm. WSPA deed undercover onderzoek en stuitten op schokkende wreedheden tegen de zeeschildpadden. En dat niet alleen er zou sprake zijn van slechte leefomstandigheden en financieel wanbeleid.

groene zeeschildpad
Groene zeeschildpad | Foto: Wikimedia Commons

Om het onderzoek van WSPA tegen te spreken organiseerde de Caymann Turtle Farm een evenement waarbij 150 jonge zeeschildpadden in zee werden uitgezet. Helaas bevestigde dit evenement de resultaten van het onderzoek van WSPA. De dieren werden achter in een busje in emmers vervoerd waarna ze werden vrijgelaten zonder duidelijke afbakeningen om het publiek van de schildpadden te scheiden. Sommige schildpadden waren zo in de war door de chaos dat ze het strand weer op gingen in plaats van naar de zee. Een getuige zag zelfs dat een van de schildpadden een deel van een vin miste. Kinderen mochten de schildpadden oppakken zonder handschoenen en vrijlaten. Dit terwijl schildpadden mensen met een zwak immuunsysteem zoals kinderen heel makkelijk kunnen besmetten met ziektes.

WSPA’s Wildlife campagne manager Rachel Alcock:

“Het is voor de dieren niet alleen extreem stressvol om ze te laten oppakken door ongetrainde toeschouwers, maar het brengt aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee, voor zowel de kinderen als de dieren. Niet alleen heeft WSPA twijfels over de werkzaamheden van de farm, maar we vragen ons ook af of deze vrijlating niet gewoon een publiciteitsstunt is om de vele kritische reacties van wetenschappers, beroemdheden en andere belangstellenden weg te wuiven. WSPA probeert de Caymann Turtle Farm ervan te overtuigen iets te doen aan deze situatie, maar het ziet er naar uit dat ze niet bereid zijn hiernaar te luisteren.”

Daarom is WSPA een petitie begonnen om de Cayman Turtle Farm op te roepen de situatie van de zeeschildpadden te verbeteren.

Bron: WSPA ©PiepVandaag.nl