Vorige week bevestigde Zuid-Korea officieel dat het land de geplande walvisvaart afblaast en de zeezoogdieren op een andere manier zal bestuderen, in hun eigen leefgebied.  Dit is een overwinning voor zowel de walvissen als de vele bezorgde wereldburgers die minister-president Kim Hwang-Sik nadrukkelijk hebben verzocht af te zien van dit onzalige plan.

Walvis

Tijdens de bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) in Panama in juli, kondigde Zuid-Korea aan de walvisvaart te hervatten onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor zou het land net als Japan, Noorwegen en IJsland gebruikmaken van een maas in de bepalingen van het moratorium uit 1987. Voor aanvang van de jacht had het land een officieel verzoek moeten indienen vóór 3 december, maar gelukkig besloot de Zuid-Koreaanse regering anders.

John Frizell van Greenpeace:

‘De wereld is tegen commerciële walvisvaart, ook als deze vermomd is als ‘wetenschappelijk onderzoek.’

Hoewel walvisvarende landen als Japan de jacht rechtvaardigen onder de noemer ‘wetenschappelijk onderzoek’, wordt het walvisvlees openlijk verkocht in winkels en restaurants. De Sea Shepherd Conservation Society strijdt al jaren tegen de Japanse walvisvloot en heeft dit jaar zelfs de beschikking over vier schepen om de walvissen te beschermen. Operatie Zero Tolerance is een feit. Het doel: geen enkele walvis mag deze winter het slachtoffer worden van de Japanse walvisvloot.

Bronnen: AFP en Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde