Demissionair minister Van de Wal (Natuur en Stikstof) staat namens het nog zittende kabinet achter een voorstel van de Europese Commissie om de strikte bescherming van de wolf te beëindigen. De schietlobby kan dan makkelijker zijn gang gaan. Tegelijk zegt Van der Wal dat de wolf nooit meer weg te denken is uit ons land.

Van der Wal wil beschermde status wolf verlagen
Van der Wal wil beschermde status wolf verlagen | Foto: publiek domein

Zelden was een dier op grote schaal inzet van het politieke debat en bijbehorende schaakspel. De strikte bescherming van de wolf houdt in dat ze niet verstoord mogen worden en al helemaal niet gedood. Een ‘normaal’ beschermde soort – zoals veel andere dieren – mag men bij vermeende overlast met ontheffing wel doden. Dan is er sprake van een ‘beheersbare situatie’.

Van der Wal wil beschermde status wolf verlagen

Van der Wal zegt tegenover AD dat de wolf een zegen is voor de natuur en biodiversiteit in Nederland. In een adem door benoemt de demissionaire minister de angsten van wandelaars in het bos en haalt ze bloederige beelden aan van doodgebeten schapen. Die beelden zijn beter te voorkomen wanneer veehouders accepteren dat de wolf hoe dan ook niet meer verdwijnt uit ons land. Overigens is iedere houder van dieren nu al bij wet verplicht om zijn levende have te beschermen tegen roofdieren.
.

Brussel tornt aan de beschermde status van de wolf

.
De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) komt vandaag op verzoek van Van der Wal met een advies, bestaande uit drie hoofdpunten. Nederland moet een nationaal plan opstellen waar en voor hoeveel wolven er ruimte is en hoe we met ze gaan samenleven. Er moet meer onderzoek komen, een wolvenmeldpunt en de overheid moet zich meer inzetten om veehouders te helpen met hekken en andere beschermingsmaatregelen. Nu is er een niet onaantrekkelijke vergoeding voor doodgebeten schapen, waardoor er weinig prikkel is om beschermingsmaatregelen te nemen.

Bronnen:

Stop schapenvergoeding na dood door wolf

Diederik van Liere: Leerervaring jonge wolven met schapen is te voorkomen

©AnimalsToday.nl BVR