Op de rand van dag en nacht dag komen vleermuizen tevoorschijn en gaan ze op jacht. Omgeven door de schemering spreken de in schijnbare stilte vliegende zoogdieren tot de verbeelding. Op 24, 25 en 26 mei kun je weer meedoen aan de de jaarlijkse Vleermuistuintelling. Alle vleermuizen tellen mee dit weekend, want dat levert informatie op over hun verspreiding en leefomgeving.

Alle vleermuizen tellen mee dit weekend
Alle vleermuizen tellen mee dit weekend | Foto (grootoorvleermuizen): Erik Broer

In de avondschemering komen deze fascinerende vliegende zoogdieren tevoorschijn, op jacht naar muggen en andere insecten. Vleermuizen fladderen vaak rond boomtoppen en bij water in groenrijke gebieden en in de omgeving van verlichting die insecten aantrekt.

Alle vleermuizen tellen mee dit weekend

Kijk omhoog en als het weer meewerkt kun je gelukkig op veel plaatsen vleermuizen zien. Via Tuintelling.nl kun je de waargenomen vleermuizen doorgeven. Je vindt er ook tips voor het tellen en melden. Om te helpen met het herkennen van de vleermuizen bij jou in de buurt is een handige herkenningskaart (pdf) beschikbaar.

Alle vleermuizen tellen mee dit weekend
Vleermuizen herkennen | Beeld: Zoogdiervereniging (pdf)

Bedenk dat de aanwezigheid van vleermuizen een goed teken is, want je woont in een omgeving met een gezond leefgebied voor deze intrigerende dieren. Er komen 18 soorten voor in Nederland, dus er valt iets bijzonders  te spotten aan het begin van de nacht. En als het helemaal donker is kun je altijd nog een bat detector gebruiken, om hun ultrasone geluiden ook voor onze oren hoorbaar te maken.
.

.
Bronnen:

Vleermuizen: een noodkreet voor onze gevleugelde vrienden

©AnimalsToday.nl BVR