Varkens in Nood dient klacht in tegen VION bij Reclame Code Commissie (video)

VION, de grootste varkensslachterij van Nederland, heeft een video uitgebracht waarin het naar eigen zeggen volledig transparant is over het slachtproces. Helaas is in die video het voor de varkens belangrijkste onderdeel, de CO2 verdoving, niet te zien. Dat is valse voorlichting en misleiding van het publiek. Daarom hebben wij een klacht tegen VION ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Engelse slachthuizen

Foto: Pixabay

Humaan slachten
Terecht was er veel commotie over de mishandeling van varkens in een slachterij in België. Dat bijna 15 miljoen Nederlandse varkens op een ellendige manier aan hun einde komen, is minder bekend. VION laat op haar website het hele slachtproces stap voor stap zien, behalve die ene, meest essentiële en voor de varkens verschrikkelijke stap: de verdoving met koolzuurgas (CO2). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat varkens liever 72 uur zonder water zitten dan een tweede keer geconfronteerd te worden met koolzuurgas.

Wat houdt de klacht in?
Wij vinden dat de voorlichting door en over VION reclame is in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en dat deze reclame oneerlijk en misleidend is in de zin van de artikelen 7 en 8 van de NRC. Daarin staat namelijk ‘Reclame mag niet oneerlijk zijn’ en ‘Reclame mag niet misleidend zijn’. Kort uitgelegd: VION beïnvloedt met de ‘transparante’ video de mening van consumenten, maar doet dat niet op een eerlijke manier. Het meest dieronvriendelijke deel van het slachtproces wordt namelijk niet getoond.

Wie de video op onze website heeft gezien snapt natuurlijk heel goed waarom dat deel is weggelaten: de pijn, de stress en de doodsangst van de varkens in de koolzuurgaskamer is extreem onaangenaam om te zien. Door dit deel weg te laten laat VION het slachtproces minder vreselijk lijken dan het in werkelijkheid is.

Petitie
De klacht bij de Reclame Code Commissie is een tweede stap om VION te bewegen het slachtproces écht openbaar te maken. We zijn eerder al een petitie gestart voor transparantie en verbeteringen bij VION. Die petitie is binnen een week door meer dan 15.000 mensen getekend. Wie nog niet getekend heeft, wordt van harte uitgenodigd dat hier alsnog te doen.

Persbericht Varkens in Nood

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Nou Jeroen, zal ik alvast voor hj reageren, dit is allemaal zwaar overdreven, in Nederland is alles voortreffelijk voor elkaar, niet dus.
  En volgende week misschien wel 20 graden en dus zal de media ons weer gaan bestoken om maar vooral te gaan BBQen, want dat is zo gezellig, het eten van aangebrande dode dieren.

 2. Enkele weken geleden ontstond er commotie over de gruwelijke, wrede mishandelingen van varkens in België. Meteen buitelden ze in de Nederlandse vee-industrie over elkaar heen in de media om het publiek en de politiek er vooral van te overtuigen “dat zo iets in Nederland nooit voor zal komen, dat het hier allemaal heel erg goed geregeld is, dat de dieren het allemaal ontzettend goed hebben en heel goed behandeld worden, dat dat allemaal aan heel strenge regels moet voldoen en dat dat allemaal permanent héél streng gecontroleerd wordt, en dat alle dieren uit de hele wereld het liefst meteen naar Nederland zouden komen omdat ze het hier zo fantastisch hebben”.
  Túúúúúúrlijk……

  Of toch niet ??

  In Nederland worden de dieren ook verschrikkelijk mishandeld.
  -Elk jaar 550.000.000 dieren per die onder erbarmelijke omstandigheden enorm geforceerd opgefokt worden. Vaak met verwondingen, pijn, angst, stress, honger, dorst, hitte, kou, permanent in de poep, afgestorven soortgenoten om hen heen, en op geen enkele manier dier kunnen zijn en hun natuurlijke gedrag kunnen uiten.
  -Elke dag 1.500.000 dieren die met veel grof geweld in vrachtwagens gejaagd worden of in kratten gepropt, vervolgens vaak over grote afstanden getransporteerd om daarna met veel grof geweld het slachthuis ingejaagd te worden waar zij in angst en hevige stress en vaak ook pijn en verwondingen op elkaar af moeten wachten tot zij aan de beurt zijn om vermoord te worden. Of waar pluimvee levend op hun kop aan haken gehangen wordt om langzaam getransporteerd te worden naar de plek waar hun kop er afgehakt wordt, al dan niet na een mislukte bedwelming. Het pluimvee waarbij de moord mislukt is wordt levend geplukt en met heet water behandeld.

  Eet smakelijk…
  Welkom in de “beschaafde wereld”, genaamd Nederland!
  .