VION, de grootste varkensslachterij van Nederland, heeft een video uitgebracht waarin het naar eigen zeggen volledig transparant is over het slachtproces. Helaas is in die video het voor de varkens belangrijkste onderdeel, de CO2 verdoving, niet te zien. Dat is valse voorlichting en misleiding van het publiek. Daarom hebben wij een klacht tegen VION ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Engelse slachthuizen
Foto: Pixabay

Humaan slachten
Terecht was er veel commotie over de mishandeling van varkens in een slachterij in België. Dat bijna 15 miljoen Nederlandse varkens op een ellendige manier aan hun einde komen, is minder bekend. VION laat op haar website het hele slachtproces stap voor stap zien, behalve die ene, meest essentiële en voor de varkens verschrikkelijke stap: de verdoving met koolzuurgas (CO2). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat varkens liever 72 uur zonder water zitten dan een tweede keer geconfronteerd te worden met koolzuurgas.

Wat houdt de klacht in?
Wij vinden dat de voorlichting door en over VION reclame is in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en dat deze reclame oneerlijk en misleidend is in de zin van de artikelen 7 en 8 van de NRC. Daarin staat namelijk ‘Reclame mag niet oneerlijk zijn’ en ‘Reclame mag niet misleidend zijn’. Kort uitgelegd: VION beïnvloedt met de ‘transparante’ video de mening van consumenten, maar doet dat niet op een eerlijke manier. Het meest dieronvriendelijke deel van het slachtproces wordt namelijk niet getoond.

Wie de video op onze website heeft gezien snapt natuurlijk heel goed waarom dat deel is weggelaten: de pijn, de stress en de doodsangst van de varkens in de koolzuurgaskamer is extreem onaangenaam om te zien. Door dit deel weg te laten laat VION het slachtproces minder vreselijk lijken dan het in werkelijkheid is.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Petitie
De klacht bij de Reclame Code Commissie is een tweede stap om VION te bewegen het slachtproces écht openbaar te maken. We zijn eerder al een petitie gestart voor transparantie en verbeteringen bij VION. Die petitie is binnen een week door meer dan 15.000 mensen getekend. Wie nog niet getekend heeft, wordt van harte uitgenodigd dat hier alsnog te doen.

Persbericht Varkens in Nood


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.