In Bodegraven en Waddinxveen (Zuid-Holland) is binnen een week bij twee pluimveebedrijven vogelgriep vastgesteld. Het gaat zeer waarschijnlijk opnieuw om de gevaarlijke hoog pathogene variant. 40.000 kuikens worden door de NVWA afgemaakt in Bodegraven. Eerder deze week werden ook al 80.000 vleeskuikens gedood in Waddinxveen. De vogelgriep rukt verder op in Nederland.

vogelgriep
Vogelgriep: 120.000 kuikens afgemaakt in Bodegraven en Waddinxveen | Foto: publiek domein

Beide bedrijven liggen binnen 10 kilometer van elkaar. Er geldt in de 10-kilometerzone een vervoersverbod, meldt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Landelijke ophokplicht

Minister Piet Adema maakte op woensdag 5 oktober bekend dat er opnieuw een landelijke ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten geldt. Ook commerciële houders moeten hun pluimvee binnenhouden. En hobbyhouders moeten ervoor zorgen dat hun dieren niet in contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen. Daarnaast is er een landelijk bezoekverbod voor pluimveebedrijven van kracht. Dit houdt in dat alleen een dierenarts of een laadploeg het bedrijf mag bezoeken als dit strikt noodzakelijk is.

Grootste vogelgriepuitbraak ooit

Veel landen in Europa hebben ook te maken met de vogelgriep. Volgens het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) gaat het om de ergste vogelgriepuitbraak ooit. Er zijn sinds oktober 2021 miljoenen dieren in Europa afgemaakt. Experts zijn bezorgd over de komende wintermaanden. Ten slotte lijkt vogelgriep endemisch te zijn geworden en komt niet meer uitsluitend voor tijdens oplevingen in het voor- en najaar. Zo is de ziekte afgelopen zomer niet meer verdwijnen, wat voorheen normaal wel gebeurde. Toen waren er meerdere vogelgriepuitbraken in pluimveebedrijven gelegen in verschillende regio’s in het land.

Daarnaast werd het virus ook bij dode wilde vogels aangetroffen. Zo’n 40 procent van de onderzochte ingezonden kadavers bleek besmet te zijn met het vogelgriepvirus, volgens Adema. Bovendien verwacht hij dat de situatie met de komende vogeltrek niet zal verbeteren.

Echter, kan de virusvariant die in Nederland rondgaat nieuw aangekomen vogels besmetten. Ten slotte: om de wilde vogelpopulaties te beschermen en de verspreiding van nieuwe dierziekten te voorkomen is een inperking van de intensieve veehouderij van essentieel belang.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer – eindredacteur