Een hond in Amerika heeft de lokale politie van New Hampshire naar de plaats van een auto-ongeval geleid, waarbij haar baasje gewond en onderkoeld was geraakt. Het ongeluk vond plaats op een snelweg tussen New Hampshire en Vermont. De twee mannen werden dankzij hond Tinsley levend teruggevonden.

Hond Tinsley en haar mens Cam Landry
Tinsley en haar mens Cam Landry | Foto: New Hampshire State Police

Tinsley, een vrouwelijke Shiloh Shepherd (nieuwe variëteit Duitse herder) van een jaar oud, rende over de snelweg. Verschillende gealarmeerde automobilisten belden de politie na het zien van het dier. Toen de politie de hond had gezien probeerden ze haar te vangen om haar en anderen te beschermen. Tinsley leidde hen verder weg naar een plek in Vermont, waar een pick-up de vangrail had geramd. De wagen was zwaar beschadigd. Het baasje van Tinsley en een andere persoon waren uit de auto geslingerd en waren onderkoeld. De politie van New Hampshire schrijft in op Facebook:

“Het was al snel duidelijk dat Tinsley ons recht naar de plaats van het ongeval en de gewonden had geleid.”

Lassie verhaal

Terwijl hulpverleners de gewonden hielpen, zat de hond de hele tijd rustig naast haar baasje te waken. Politieagent Daniel Baldassarre vertelt aan de lokale zender WCVB:

“De politiemensen merkten dat de hond hen iets probeerde te laten zien omdat ze steeds van hen wegliep, maar niet helemaal. Het was alsof ze zei ‘volg mij, volg mij’. Dat deden ze en tot hun verbazing zagen ze toen de beschadigde vangrail. Toen ze eronder keken in de richting waarnaar de hond keek, konden ze het nauwelijks geloven. Ik vergelijk het een beetje met een echt ‘Lassie verhaal’, waar mensen in nood zijn en de hond hulp gaat halen en hen naar de plaats brengt waar de persoon is.”

hond Tinsley
Het was alsof ze zei ‘volg mij, volg mij’ | Foto: screenshot 11Alive/YouTube

Kapitein Tim Cohen van de politie van Lebanon zegt dat de wagen van Laundry via de berm in het bos terechtkwam, op een zodanige manier dat het normaal niet gezien zou zijn door een passerende automobilist. Volgens politiechef Philip Roberts heeft hij dit soort gedrag eerder gezien bij honden die door de politie zijn getraind, maar niet eerder bij een huisdier:

“Het is ongelooflijk dat we deze mannen hebben kunnen helpen, terwijl we niet eens wisten dat ze daar waren. Het was een geluk bij een ongeluk. De hond heeft hier zeker een grote rol in gespeeld, omdat het onze aandacht naar dat gebied heeft getrokken.”

Wake-up call

De twee vrienden waren op weg terug naar huis na een diner. De mannen werden uit de pick-up geslingerd toen de wagen over de kop vloog. Cam Laundry (31), de eigenaar van Tinsley, liep uiteindelijk niet al te ernstige verwondingen op. Hij heeft vooral last van een hersenschudding. Laundry droeg geen gordel en werd aangeklaagd voor rijden onder invloed. Hij noemde het incident een ‘wake-up call’. Zijn medepassagier Justin Connors (40) zou, ondanks ernstige verwondingen, ook weer volledig moeten herstellen.
.

Tinsley de beschermengel

Hond Tinsley raakte niet gewond bij de crash. Een andere hond, de bulldog van Connors, werd aangereden door een auto en na het ongeluk dood langs de kant van de weg gevonden. Laundry is nu weer thuis en Connors is in het ziekenhuis om te herstellen van een been- en nekoperatie. Laundry verloor het bewustzijn nadat hij uit de auto werd geslingerd. Toen hij weer bijkwam zag hij zijn hond samen met de politie. Hij vertelt dat de viervoeter altijd zijn copiloot is als hij weg is met de auto. Ze is zijn beste vriendin:

“Ze is mijn kleine beschermengel. Het is een wonder dat ze slim genoeg was om te doen wat ze deed. Ik probeer me nog steeds alles te herinneren wat er is gebeurd. Ik wil dat mijn vriend Justin zo snel mogelijk beter wordt. Het had veel erger kunnen zijn dan het was. We hebben geluk dat we hier vandaag zijn dankzij mijn hond Tinsley.”

Bronnen:

#GNvdD: Hond redt man met gebroken nek (video)

©AnimalsToday.nl Jane Sauer