Onlangs deed een groep duikers bij het kleine Indonesische eiland Kokoya een bizarre ontdekking. In het ondiepe water zaten twee Indische zeekoeien of doejongs gevangen in kooien – een moeder en haar kalf. De moeder zat vast aan een touw om haar staart, het kalf was niet geketend. De duikers deelden de beelden op social media, waarna de twee dieren direct bevrijd werden.

Indische zeekoeien
Indische zeekoe | Foto: Julien Willem [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Indische zeekoeien zijn lid van de familie van zeekoeien en leven uitsluitend in zout water. Ze zijn bedreigde en kwetsbare dieren.

Uitbuiting

Een van de duikers, Delon Lim, verklaarde dat een lokale visser de dieren had gevangen en geld met ze verdiende als toeristische attractie. De duiker vermoedde dat de doejongs al enkele weken in de kooien zaten.

“Tegen betaling mochten we de doejongs zien en konden we foto’s nemen. De touwen waren behoorlijk versleten en de moeder had diepe littekens en een wond rond haar staart. Het was hartverscheurend.”

De kracht van social media

De duikers schoten foto’s en video’s van het afschuwelijke tafereel en probeerden de visser ervan te overtuigen de dieren te laten gaan. Lim:

“De visser beloofde het, maar omdat we twijfelden aan zijn woord, zetten we de video op social media.”

Binnen een paar uur nam de overheidsinstantie voor dierenwelzijn contact op met Lim. Toen de beambten de volgende dag op onderzoek uitgingen en ontdekten dat de doejongs nog steeds vastzaten, lieten ze de dieren onmiddellijk vrij.

Een gewaarschuwd mens…

Gelukkig komen dit soort praktijken met zeekoeien niet op grote schaal voor, maar helaas zijn er genoeg andere dieren die als toeristische attractie in beroerde omstandigheden worden gehouden. Op PiepVandaag.nl kun je meer informatie vinden over de schadelijke gevolgen van wildlife-toerisme.

Bron: TheDodo.com ©PiepVandaag.nl Anne Douqué