Drie babychimpansees die zojuist waren gered, zijn vorige maand ontvoerd uit een dierenopvang in de Democratische Republiek Congo. De ontvoerders eisen nu losgeld.

babychimpansees
Babychimpansees ontvoerd uit opvangcentrum in Congo | Foto: Pixabay

Opnieuw zijn de jonge primaten in de verkeerde handen terechtgekomen. Eerder waren de drie weesjes, Monga, César en Hussein, al gered uit de illegale dierenhandel waar zij door stroperij in waren beland. Om deze reden verbleven zij al enige tijd in opvangcentrum JACK in Opper-Katanga in het zuidoosten van Congo. Deze keer lijkt het te gaan om een samenwerking met een infiltrant in het centrum. Zojuist waren alle hangsloten van de kooien vervangen, met uitzondering van de kooi waar de baby´s in zaten. Twee dagen voorafgaande aan het voorval, was de server van de beveiligingscamera´s gestolen. Kort na de ontvoering werd er een video vrijgelaten waarin de ontvoerders om losgeld vroegen. Over het exacte bedrag is nog onduidelijkheid in de persberichten, maar er worden grote bedragen genoemd, tot wel twee ton.

Fransman Franck Chantereau is de directeur en tevens oprichter van het chimpanseereservaat JACK (Jeunes Animaux Confisqués au Katanga) – de Franse afkorting staat voor Jonge Dieren in Beslag Genomen in Katanga. Chantereau uitte tegenover het Franse persbureau AFP de onmacht van de organisatie om te voldoen aan de buitenproportionele eisen van de ontvoerders. Chantereau:

“De ontvoerders eisen een bedrag van zes cijfers om de babychimpansees terug te geven. We hebben dat bedrag niet, er zijn telefonische onderhandelingen gaande en de zaak ligt bij justitie”

Chimpnapping

Het stelen en ontvoeren van jonge chimpansees komt zo vaak voor dat het concept in het Engels zelfs al de naam chimpnapping heeft gekregen. Meestal gaat het om jonge chimpansees in het wild. Stropers schieten daarbij de oudere chimpansees in de populatie dood om op die manier aan een jonkie te komen. Babychimpansees vormen een geliefd importproduct voor Aziatische en Arabische landen zoals China, Pakistan, Egypte en de Verenigde Emiraten. Er worden flinke bedragen voor betaald. Daarom is het een zeer gunstige commercie voor rebellengroepen om hun activiteiten te financieren. Echter zijn Monga, César en Hussein niet uit het wild ontvoerd. Het is voor het eerst dat er babychimpansees uit een reservaat worden gekidnapt. Er zijn grote zorgen over een mogelijk nieuwe trend om andere illegale activiteiten op deze manier te bekostigen.

De illegale handel in exotische dieren voor verschillende doeleinden blijkt aldoor te groeien. Bijvoorbeeld voor ivoor. Primaten en andere slachtoffers van de ondergrondse dierencommercie komen vaak terecht in afschuwelijke omstandigheden. Zij belanden in een privédierentuin, worden als huisdier gehouden of nog veel erger, ze komen terecht in  de sex- of entertainmentindustrie.

Arrestatie medewerkers

Momenteel zijn er vijf verdachten gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan de ontvoering van de drie babychimpansees. Bovendien zijn de verdachten allen medewerkers van het opvancentrum JACK.

Niet alleen op lokaal niveau wordt er onderzoek gedaan naar de illegale dierenhandel. Ook Interpol heeft zich aangesloten bij deze onderzoeken, omdat de handel is uitgegroeid tot een van de grootste en ernstigste illegale handels op internationaal niveau.

Help JACK

De Europese stichting Pairi Daiza Foundation, doet een oproep tot donaties om de veiligheid in JACK verder te versterken en om de zorg voor de 102 andere primaten in het opvangcentrum mogelijk te maken.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools