Nog steeds overlijden jaarlijks ruim vijf miljoen biggen in de Nederlandse varkensstallen. De biggetjes worden dood geboren of sterven in de eerste maand omdat ze te zwak en te licht zijn.

vijf miljoen biggen
Ruim vijf miljoen biggen sterven jaarlijks in Nederlandse stallen | Foto: screenshot video Varkens in Nood/YouTube

In 2009 werd bekend dat biggetjes levend in afvalbakken verdwijnen en Nederland was geschokt. Er ontstond ophef over de biggensterfte en politici eisten actie. Gerda Verburg, destijds minister van Landbouw, zei hierover in de Tweede Kamer:

“De biggensterfte kan naar beneden en moet ook naar beneden.”

De varkenssector kwam daarop met een plan van aanpak. De biggensterfte was destijds 12,9 procent en daar zitten we nog altijd boven. Uit cijfers over 2017 blijkt dat maar liefst 5.389.606 biggen vroegtijdig stierven in 1.500 kraamstallen. Dat is 13,3 procent en weliswaar een daling ten opzichte van 2016, met een schamele 0,6 procent, maar nog steeds geen dramatische afname.

Ingecalculeerd
Een van de oorzaken is in ieder geval dat zeugen zo gefokt worden dat ze steeds meer biggen werpen. Een worp van 20 biggen is inmiddels normaal terwijl een varken maar 16 tepels heeft. De toename van het aantal biggen per zeug zorgt ook voor meer zwakke, kwetsbare biggen. Deze biggen worden sneller ziek, raken eerder onderkoeld en hebben een grotere kans om te verhongeren. Iedere big levert geld op, dus voor de boer geldt hoe meer des te beter. Dode dieren zijn slechts getallen, ingecalculeerd bedrijfsrisico.

vijf miljoen biggen
In 2017 stierf 13,3 procent van de biggen | Foto: publiek domein

Beloven?
In 2016 was er grote opheft over de hoge biggensterfte. Even leek het erop dat de politiek eisen zou stellen aan het aantal biggen per worp, maar de varkenssector wist dit te voorkomen door wederom beterschap te beloven. Er werd een nieuw plan op tafel gelegd, maar daar staat geen streefpercentage in. Een daling van 0,6 procent is niet om over naar huis te schrijven zolang er ieder jaar nog steeds ruim vijf miljoen biggen sterven als bedrijfsrisico.

Begin vorig jaar stuurde Varkens in Nood een brandbrief naar minister Schouten. De sector blijkt keer op keer overduidelijk niet in staat om dit probleem zelfstandig aan te pakken. Daar is een minister voor nodig die niet langer accepteert dat deze ruim vijf miljoen biggen letterlijk het kind van de rekening zijn. Zoveel ingecalculeerd bedrijfsrisico toont aan dat er iets drastisch moet veranderen.

Brandbrief naar minister Schouten over toename biggensterfte

Bron:

©AnimalsToday.nl