Op een melkveebedrijf in Griekenland is bij twee koeien BSE geconstateerd. De dieren werden zo’n vier jaar geleden uit Nederland geïmporteerd. Het bedrijf is onder quarantaine geplaatst. Er is een onderzoek naar de koeien en het veevoer gestart door de Griekse veterinaire dienst.

BSE
©Wikimedia Commons

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de Europese autoriteiten in Brussel zijn door de Griekse autoriteiten op de hoogte gesteld. Dit is verplicht, wanneer een koe met BSE, ook wel bekend als “gekke koeienziekte”, wordt aangetroffen.

Volgens het Ministerie van Landbouw in Griekenland gaat het om koeien die bij twee verschillende Nederlandse bedrijven vandaan komen. De twee besmette dieren zouden inmiddels al dood zijn, maar bij onderzoek naar het hersenmateriaal is BSE vastgesteld door het Griekse referentielaboratorium. Nederland heeft om een hertest gevraagd bij het Europees referentielaboratorium voor BSE.
De twee koeien zouden zijn geboren na 2001. In Nederland is bij dieren die na 2001 zijn geboren nog nooit BSE vastgesteld. Het laatste geval van BSE in Griekenland deed zich tien jaar geleden voor.

Bronnen: Nieuwe Oogst, Boerderij.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor