Global March for Lions in Amsterdam trekt 120 deelnemers

Onder de noemer ‘Global March for Lions’ hebben duizenden deelnemers wereldwijd met een protestmars aandacht gevraagd voor het uitsterven van de leeuw en de oorzaken daarvan. Amsterdam was 1 van de 60 participerende steden.

uitstervende leeuw
Foto: Marian Eeltink | Dierbewustleven.info

Afname van leefgebied, (illegale) handel en jacht zijn de belangrijkste oorzaken die leiden tot de drastische afname van de leeuwenaantallen. De meeste wetenschappers en onderzoeken gaan er van uit dat er nog 20.000 leeuwen in het wild leven in Afrika. En dat aantal neemt rap af. De laatste decennia is de leeuwenpopulatie met maar liefst 80% afgenomen. Daardoor is het niet ondenkbaar dat dit iconische dier straks uitgestorven is.

Ook knuffelfarms zijn een bedreiging voor de leeuw. Knuffelfarm is een term die gebruikt wordt voor plaatsen waar je met de jonge leeuwen kunt knuffelen, wandelen, op de foto kan of de welpjes de fles kunt geven. Toeristen en vrijwilligers wordt verteld dat deze speciaal gefokte leeuwen uiteindelijk worden teruggeplaatst in het wild. Erg onwaarschijnlijk, want zelf jagen hebben deze dieren niet geleerd. Waarschijnlijker is dat ze uiteindelijk eindigen in de jachtindustrie (het zogenaamde canned hunting). Iets waar veel mensen zich totaal onbewust van zijn.

uitstervende leeuw
Foto ©Stichting SPOTS

De mars begon om 14.00 uur op het Stationsplein in Amsterdam en eindigde bij de leeuwenstandbeelden op de Dam. Daar werden deze standbeelden onder grote publieke belangstelling afgedekt met een doek, als symbool voor het feit dat het doek definitief dreigt te vallen voor de leeuw. De mars werd afgesloten met een bloemenceremonie: de 120 deelnemers van de mars in Amsterdam legden bloemen bij de leeuwenstandbeelden als teken van hoop.

De organisaties die de mars in Nederland hebben georganiseerd – VIER VOETERS, WAR International en Stichting SPOTS – zijn tevreden over de opkomst en het verloop en zijn van mening vele mensen bereikt te hebben met de actie.

‘We hopen dat vrijwilligers en toeristen leeuwenfarms voortaan links laten liggen,’ aldus een woordvoerder.

uitstervende leeuw
Foto: Marian Eeltink | Dierbewustleven.info

Amsterdam was 1 van de 60 steden wereldwijd die meededen aan deze Global March for Lions op 15 maart. Andere deelnemende steden waren:

Rio de Janeiro, Hong Kong, Adelaide, Brisbane, Melbourne, Perth, Sydney, Townsville, Brussels, Calgary, Ottawa, Toronto, Vancouver BC, Tel Aviv, Jerusalem, Padova, Paris, Pau, Mombasa, Wellington NZ, Auckland NZ, Dakar, Cape Town, Durban, East London SA, George SA, Grahamstown SA, Johannesburg, Hoedspruit, Pietermaritzburg, Nelspruit, Port Elizabeth, Pretoria, Stockholm, Butogota (Rugando), Kampala, Abu Dhabi, Birmingham, Edinburgh, Liverpool, London, Sheffield, Austin Texas, Charleston, Chicago, Columbus, Las Vegas, Los Angeles, New York, Phoenix, Sacramento, Seattle, Washington, Tampa, Washington DC, Madrid, Porto, Hyderabad, Bacau.

Persbericht Stichting SPOTS