De wereldwijde manifestatie ‘Global March for Lions’ zal op 15 maart plaatsvinden. Stichting SPOTS (Save and Protect Our Treasures) zal samen met Stichting VIER VOETERS en WAR International hierbij aanwezig zijn. Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor de huidige status van de leeuw.

manifestatie
Foto via Stichting SPOTS

De leeuw wordt met uitsterven bedreigd. In de laatste decennia zou het aantal leeuwen zelfs met meer dan 80% zijn afgenomen. PiepVandaag.nl besteedde hier al vaker aandacht aan. Omdat deze dramatische situatie bij te weinig mensen bekend is, vraagt de Global March for Lions aandacht voor dit probleem.

Oorzaken waarom het zo slecht met de leeuw gaat lopen uiteen. Uit cijfers van LionAid bleek een jaar geleden dat leeuwen al in minstens 25 landen zijn uitgestorven. Volgens SPOTS is een van de oorzaken hiervan een afname van het leefgebied.

Een andere oorzaak is (illegale) jacht, maar ook canned hunting (hierbij wordt op een kleine, met hekken omringde oppervlakte gejaagd op dieren, waardoor vrijwel altijd raak geschoten wordt) en knuffelfarms (waarbij toeristen bijvoorbeeld met leeuwen op de foto kunnen, deze dieren worden daarna doodgeschoten in de canned hunting farms) zijn volgens SPOTS oorzaken voor de afname van het aantal leeuwen. De cijfers zijn schrikbarend: in Zuid-Afrika zijn er 160 leeuwenfokkerijen waar tussen de 6.000 en 8.000 dieren wachten tot ze gedood worden in de canned hunting industrie.

Op 15 maart 2014 zal daarom in vele landen, waaronder: Zuid Afrika, Amerika, Groot-Brittannië, Canada, Australië, Brazilië, Kenia, Oeganda, China, Israël, Zweden, Duitsland, Nederland en België een internationale protestmars/actie gehouden worden tegen canned hunting (“ingeblikte jacht”) om het lot van leeuwen onder de aandacht te brengen. 38 steden meldden zich hiervoor al aan.

De doelstellingen van de wereldwijde mars zijn:

• verbod op canned hunting (ingeblikte jacht)

• de leeuw naar de lijst van bedreigde diersoorten te verplaatsen

• de export van leeuwenbeenderen naar China te stoppen

• de invoer van leeuwentrofeeën naar de VS en de EU te verbieden

De Global March for Lions begint op zaterdag 15 maart om 14:00 uur en zal tot 17:00 uur duren. De wandeling begint vanaf het Centraal Station en eindigt bij de leeuwenstandbeelden op de Dam. Aanmelden kan via de Facebookpagina van Stichting SPOTS.

In België vindt de protestactie plaats bij de Zuid-Afrikaanse ambassade, Rue Montoyerstraat 17-19, 1000 Brussel, om 14.30 uur.

Voor aanmeldingen kunnen belangstellenden contact opnemen met: Paula Hoogers paula.hoogers@telenet.be en Christa Witvrouwen christa.witvrouwen@hotmail.be

Bron: Stichting SPOTS ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser