De provincie Gelderland wil dat gemeenten en Rijk gaan controleren op hekken rond natuurgebieden. Er steken steeds meer hekwerken de kop op, die grondbezitters moeten beschermen tegen grof wild, maar veel van deze hekken mogen helemaal niet worden geplaatst.

hek
Burlend edelhert | Foto: Yves Adams, Vilda Natuurfotografen

Vooral in en rond de Veluwse bossen verschijnen steeds meer van deze hekken. Verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk:

“Beperken van wildschade gebeurt door beheer van de aantallen herten, reeën en zwijnen. Het plaatsen van hekken is wat de provincie betreft slechts een laatste middel om schade te voorkomen.”

De provincie Gelderland heeft geconstateerd dat er steeds meer hekken, poorten en roosters de weg voor wild versperren. In de Flora- en faunawet wordt het verboden om leefgebied van beschermde dieren zoals edelherten zomaar te verstoren. Voor het bouwen van deze hekwerken is een ontheffing nodig, maar die is in veel gevallen niet is afgegeven, aldus Van Dijk.

De provincie, die verantwoordelijk is voor het natuurbeleid, wil zo min mogelijk wildrasters op de Veluwe. Wie schade lijdt, kan bij het Faunafonds een schadevergoeding aanvragen.

Bron: Boerderij.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.